Makaron w 4 smakach
Makaron nie musi być biały.
Może być kolorowy, też będzie doskonały
Poznajcie 4 sposoby na barwne makarony
I twórzcie nowe kulinarne odsłony
Podstawowy makaron jest prosty, ale wykonanie często przysparza trudności
ale jak się raz zrobi, to już często w kuchni gości
PRZEPIS PODSTAWOWY
W misce mieszamy 2 szklanki mąki pszennej z łyżeczką soli.
Robimy dołeczek i wlewamy do niego po dwie łyżki: wody i oleju oraz wbijamy 3 jajka.
Zagniatamy ciasto dokładnie.
Jest dość twarde, ale jednocześnie elastyczne.
Odkładamy ciasto przykryte ściereczką na pół godziny.
Po tym czasie musimy je cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej lekko mąką i
tniemy w cienkie lub szersze paseczki.
Pocięty zostawiamy na stolnicy aby obsechł.
Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, aż będzie mięciutki.
MAKARON LEKKO BRĄZOWY
Do ciasta podstawowego
dajemy łyżkę octu balsamicznego
Jak chcesz mieć lekko słodko to dodaj kakao
MAKARON BORDOWY
Do ciasta podstawowego
dodajmy koncentratu buraczanego
Pysznie skomponuje się z warzywami
czy soczystymi mięsami
MAKARON ZIELONY
Potrzebujemy natkę pietruszki lub bazylię czy listki miętowe
Mieszamy z jajkami na ciasto podstawowe
Taki makaron wyborni z serowym sosem posmakuje
I gości na stole zaczaruje
MAKARON ŻÓŁTY
W wodzie co do dołeczka z mąki ma wylądować
Musimy szafranu lub kurkumy szczyptę dodać
taki żółciutki makaron pasuje do wszystkiego
Choćby do rosołku domowego
A jak leniwi będziemy
to barwniki spożywcze użyjemy
wtedy makaron kolorowy
i uśmiech dziecka gotowy :)
Ja robię do rosołku i pomidorowej zazwyczaj sama makaron 😊
OdpowiedzUsuń