wtorek, 15 marca 2016

4 patenty na gofrownice + Konkurs

Witajcie kochane mamy,
dzisiaj Wam gofry podamy.
Na 4 sposoby gofrownicy użyjemy
i smaczne posiłki sobie zjemy.
W Dezal można zdziałać cuda
i nie będzie to nuda !
Urządzenie jest solidnie zrobione i trwałe
łatwo się nagrzewa do kuchni doskonałe .






1 patent

Klasyczne gofry są najbardziej znane.
przez dużych i małych uwielbiane.
Jedni jedzą z dżemem i śmietaną
inni z cukrem pudrem lub pianą.
Wystarczy mieć przepis sprawdzony
i brzuszek będzie zadowolony.
Te proporcje to prosta sprawa
tylko do sklepu czeka nas wyprawa.
U Kingi znajdziecie do wyboru
6 przepisów z każdego koloru.
klik


2 patent

A co gdy jesteście na diecie ?
oczywiście też gofry pojeść możecie.
Wtedy używamy zamienników
czyli tłuszczu przeciwników.
Ciemną mąkę wsypujemy
i banana blend ujemy
dodajemy dwa jajeczka
jak ciasto gęste to deko mleczka.
Wszystkie  składniki mieszamy
i w ustach smaku szukamy
bo też się można delektować
a o przytyciu nie panikować
Powiedzcie jak Wam smakowały
i czy się zrobić udały ?



przepis:
- dwa dojrzałe banany, 2 jajka, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 
1 łyżka oleju kokosowego, 1/2 szklanki mąki graham  
-  Banana blendujemy i miksujemy z pozostałymi składnikami 
posypujemy przed zamknięciem gofrownicy otrębami . 

3 patent

Gofry na sposób wytrawny
to może być pomysł zabawny
Wszystkiego trzeba spróbować
i efektem się rozkoszować .
Więc spróbujcie zamiast chleba
taką kanapką mężowi uchylić nieba .
Myślę że będzie zaskoczony
ale smakiem zadowolony .
To taka zapiekanka z serem,
szynką i warzywnym bajerem.




4 patent

Dla faceta gofry ziemniaczane
idealne z boczusiem podawane
na to wylane jajeczko sadzone
i męskie ego zaspokojone.
Może zjeść sobie same pyszności
i poczęstować tym gości
bo kto gospodarzowi odmówi
Każdy gofry ziemniaczane polubi .
Niżej przepis Wam podamy
i do wypieków zapraszamy .




Składniki :
0,5 kg ziemniaków, cebula, 2 jajka, 200 dag mąki, 200 ml śmietany, 200 ml maślanki, łyżeczka proszku do pieczenia, przyprawy wedle uznania. Robimy : ziemniaki i cebule ścieramy na tarce na drobnych oczkach i mieszamy z resztą składników. Wylewamy do rozgrzanej gofrownicy. 

-------------------------------------------------------------------------------

Kochani poznaliście nasze sposoby - a teraz Wasza kolej - mamy dla Was do wygrania wspaniałą gofrownicę firmy Dezal - białą lub czerwoną do wyboru - model 301.5.

wystarczy, że pod tym postem w komentarzu podzielicie się z nami swoim patentem na gofry.
Może to być sprawdzony babciny przepis, może to być wasza improwizacja,
nie macie gofrownicy ani przepisu ? niema problemu - może zachwycicie nas : z czym i jak jecie gofry ? A może przebierzecie się za wielkiego gofra lub napiszecie wierszyk?
Albo macie jakiś specjalny patent na idealne załatanie kratek dżemorem w goferze ?
a może ... poruszcie wyobraźnię.

Spełnijcie wszystkie warunki konkursu i wykażcie się kreatywnością !

Zadaniem uczestników konkursu jest wpisanie w komentarzu na blogu pod tym postem swojego patentu na gofry . 

( Koniecznie podpiszcie się imieniem i nazwiskiem !!! 
bądź nazwą z fb - abyśmy wiedziały kogo w przypadku wygranej rozliczyć z regulaminu. )
Udostępniamy publicznie na swoim profilu na fb plakat konkursowy - klik

Udostępniamy publicznie na swoim profilu na fb film firmy Dezal  - klik 
Lubimy Każdego Sponsora  
DEZAL Plus - Nowa Dęba
*Po pierwsze matka po drugie też Kobieta
Latosiowy Dom 
LESIA Rękodzięło Moja Pasja w Wolnym Czasie 




Dodatkowym plusem jest zaobserwowanie tego bloga, oraz zaproszenie znajomych do zabawy. 

Gdy do swojej pracy chcecie dołączyć zdjęcie wyślijcie je na matkatezkobieta@vp.pl
 w tytule wpisując gofry - podpisując się danymi z facebooka 

Regulamin Konkursu:
Organizatorem Konkursu jest : 
Agnieszka Lesisz - Plaga oraz Kinga Latosińska. 
właścicielki bloga: http://popierwszematka.blogspot.com
oraz fanpage: https://www.facebook.com/kobiecamama/
Organizator jest odpowiedzialny za prawidłowy przebieg konkursu
Uczestnictwo w konkursie ma charakter otwarty
Konkurs odbywa się na terenie Rzeczypospolitej Polskiej na w/w blogu
Udział w konkursie jest bezpłatny
Udział w konkursie może brać osoba, która posiada konto na facebooku
Nagrody nie mogą być wymieniane na gotówkę lub inne nagrody.
Koszt wysyłki pokrywa firma Dezal 

można dodać dowolną liczbę zgłoszeń 

Konkurs trwa 15.03 - 25.03.2016 
Wyniki konkursu ogłosimy na Wielkanoc


Wyniki :
Jednogłośnie wybrałyśmy Panią Justynę, ale niestety nie widzimy spełnienia warunków regulaminu czyli udostępnień postu i filmiku na facebooku oraz polubienia stron sponsorów, może nas coś fb myli więc dajemy Pani 24 h ( do 28.03 do 20.00 ) na wysłanie screenów powyższych informacji, kolejną osobę wybierzemy we wtorek .

Pani Justyna nie zgłosiła się zatem nagrodę przyznajemy Pani Mirosławie 


Gratulujemy i oczekujemy 5 dni na dane teleadresowe. :)





51 komentarzy:

  1. Mmmm juz mi slinka cieknie. Genialne patenty. Zabieram sie do roboty😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm juz mi slinka cieknie. Genialne patenty. Zabieram sie do roboty😊

    OdpowiedzUsuń
  3. No naszła mnie ochota na gofry będę myśleć nad pomysłem :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj jakie cuda mozna zrobic super patenty ja niestety nie posiadam gofrownicy i nie znam przepisu na gofry ale udział biore bo chce nauczyc sie:0 Monika Flok

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie posiadam gofrownicy takze nie posiadam zadnego przepisu. Ale wasze patenty sa znakomite :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Goferek z nutellą i bitą śmietanką dla moich mężczyzn będzie zawsze pyszną niespdzianką.
    Mąkę, wodę i mleko miksuję- tylko lekko.
    Dorzucam proszek i parę jajek i w mig puszyste ciasto powstaje.
    Finał pyszny i pachnący niebywale jest kuszący.
    Synek wybrał z czekoladą, mąż wybrał dżem więc myślę sobie to i ja z cukrem pudrem ze smakiem ze dwa zjem ;)
    Aneta Podgórna

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowicie. Bierzmy się za swoje gofry. Taka gofrownica- to marzenie!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. nie mam patentow na gofry ale marza mi sie takie gofry na słono i na słodko z bita smietana albo ze szczypiorkiem

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne goferki funduje swej rodzince mąka mleczko jajeczko maseleczka deczko proszek również musi być . Gofrownice mocno nagrzejemy i chrupiące gofry w niej upieczemy. Gdy delikatnie przestygna to je ładnie ozdobami może być też cukier puder , słodka nutelka ale również bitą śmietana truskaweczki boroweczki oraz słodziutki malinki. Moja rodzinka takie uwielbiam ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  10. W domu nie mam gofrownicy , smucą się wciąż domownicy.
    Bo smaczna przekąska im sie marzy i myślą że się cud wydarzy.
    Lecz czarować nie umiem , szkoda bo jeszcze tego nie rozumiem.
    A mam przepis po babci wystrzałowy na smaczne danie bombowy.
    Nie ma kto go zrobić , bo każdy chce się nie narobić.
    Potrzebne są do pracy ręce , niech ktoś mi pomoże w kuchennej udręce.
    Mąka stoi i wciąż czeka , proszek do pieczenia jeszcze nie ucieka.
    Mleko z jajakami sie dogaduje , dobre relacje buduje.
    Cukier z solą, zastanawiaja się nad swoją życiową rolą.
    Bo na mase są już gotowe i odprawiają ostatnią przemowe.
    A ja głupia po kupne do sklepu biegam , pieczenia się wystrzegam.
    Marna ze mnie kucharka ,nawet brak mi porzadnego zegarka.
    Dlatego nie mam patentu , nie zaskocze dzieci i nie dam im sniadaniowego prezentu.
    Więc jeśli firma się polituje i sprzęt sprezentuje ..
    Będę codziennie wszystkich zachwycac goframi goścmi i sasiadów opychać.
    Gofrownica się nie zmarnuje , tylko wiezi rodzinne na nowo odbuduje!
    Przepis staruszki na nowo opatentuje !

    OdpowiedzUsuń
  11. Gofry, proszę Pani, jadam niestandardowo.
    Dodatki wybieram całkiem nietypowo,
    - ot, gofry wytrawne po prostu jadam,
    już przechodzę do konkretu, więcej nie gadam!
    1. Do ciasta papryki i pieprzu lubię nasypać,
    czasami ziół jakiś dosypać.
    2. takiego gofra jak pizze traktuję-
    pomidorowym sosem hojnie smaruję,
    grzyby, kurczaka, czy bekon kładę,
    czasem ananasa, a czasem serów triadę.
    Chwile to wszystko jeszcze podpiekam
    (Aż ser się rozpuści zawsze tylko czekam!)
    3. Gofr bywa tez wytrawną kanapką.
    smaruję go białym serkiem, posypuję natką,
    na wierzch - wędzony łosoś i plaster cytryny,
    i to na imprezach moje popisowe wyczyny!
    4. Żurawina z serem też daje radę
    i jeszcze jedno połączenie Pani chętnie zdradzę:
    pieczarki, ser żółty i korniszon swojski-
    taka kanapka sprawdzi się w roli wykwintnej zakąski!

    Takie mam swoje gofrowe sposoby,
    Choć sprzęt mój, wcale nie nowy,
    gofrów mi często nie dopieka,
    a gawiedź zawiedziona na co innego czeka...
    Bo gofrów, proszę Pani, amatorów dom mam pełen!
    I oprócz tych podanych, patent mam jeszcze nie jeden...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aha, pełne nazwisko ma być ;) Justyna Bańkowska

      Usuń
  12. Kolorowe gofry?
    Nic bardziej prostego - czasem dodaję do ciasta startą na drobnych oczkach marchewkę, czasem mrożony i odciśnięty szpinak, a czasem trochę soku z buraków. W zależności od ochoty, i na słodko, i na wytrawnie :) Pysznie i fantazyjnie :)
    Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na wyniki!
    Monika Kilińska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I zapomnialam o najwazniejszym! Bardzo polecam uzyc gofra (oczywiscie wytawnego) zamiast bulki do domowego burgera! Pomysl z patentu jednej z amerykanskich restauracji- nie moglam nie sprobowac zrobic ich sama i - warto bylo!

      Usuń
  13. Ostatnio jadłam pyszne gofry które zrobiła męska część rodziny na dzień kobiet;) nie wiem z jakiego przepisu je robili ale dodatki do nich to było WOW. Bita śmietana, mus truskawkowy, sałatka owocowa dodatkowo polane rozpuszczoną nutellą;) pyszności, jak bym miała taką gofrownice to damska strona odwdzięczyła by się tym samym na dzień chłopaka;)Blog obserwuje jako Iwona Gr, na fb jestem Iwona Bandyk, wszystkie podpunkty spełnione;)

    OdpowiedzUsuń
  14. MÓJ PATENT NA GOFRY? GOFRY CYTRYNOWE,
    dla których łasuchy rach-ciach! tracą głowę!
    Pyszne, delikatne, pachnące marzeniem,
    oto smak domowy, który nader cenię!
    A do tego jeszcze pyszna frużelina
    zrobiona tu, w domu - ślinka ciec zaczyna?
    Podam Wam tu przepis, może Wam się przyda. :)
    Zapewniam, nikt w domu nie będzie wybrzydzać! :)
    Smacznego! :)


    Gofry czekoladowe z kremem cytrynowym
    i domową frużeliną oraz - by się rymowało - z cytryną :)

    Ciasto na gofry:

    3 jajka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    3 łyżki miodu
    80 g roztopionego masła
    160 g mąki
    30 g kakao
    250-270 ml mleka 1,5%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Białka z cukrem wanilinowym ubijamy na sztywno.
    Żółtka ucieramy z miodem i powoli dodajemy roztopione masło.
    Na koniec mieszamy mąkę z kakao i proszkiem.
    Powoli dodajemy mieszankę do żółtek, miksując.
    Potem dodajemy mleko i na końcu - ubite białka.
    Pieczemy w gofrownicy przez 5-7 minut (to zależy od sprzętu).

    Krem cytrynowy:

    500 ml śmietanki 30%
    500 g serka mascarpone
    sok wyciśnięty z 2 cytryn
    otarta skórka z 1 cytryny
    100 g cukru pudru

    Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone łączymy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny oraz skórką i mieszamy. Masę serkową łączymy z ubitą śmietanką.

    Nakładamy na gofry za pomocą szprycki z końcówką z otworem w kształcie gwiazdki - żeby wyszedł kształt rozetek. Zdobimy domową frużeliną (u mnie wiśniowa) i plasterkami cytryny, które idealnie kontrastują ze słodyczą żelu owocowego.

    A później... nie kwasząc się, konsumujemy! :)
    Smacznego! :)

    A to wizualizacja:

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=958509680904890&set=pb.100002376018149.-2207520000.1458164556.&type=3&theater

    Mirosława Wawrzyniak

    OdpowiedzUsuń
  15. Genialna. Ja teztaka chce😍😍😍

    OdpowiedzUsuń
  16. Gofry z bita smietana i owocami. Uwielbiam. Truskawki maliny czarna porzeczka mniam mogla bym jesc i jesc☺

    OdpowiedzUsuń
  17. Moje ulubione gofry to gofry z dżemem i bitą śmietaną... :)
    Uwielbiam je jeść i uwielbiam je robić.
    Od czasu do czasu, bo odkąd wiem, ile mają kalorii, mam wyrzuty sumienia, gdy je wcinam... :D

    Standardowo mój przepis wygląda mniej więcej tak:

    Mąki wsypać do kubka gdzieś z pół kilograma,
    Dorzucić 3 jaja, pół proszku do pieczenia.
    Pół margaryny rozpuszczonej (nie więcej),
    Do tego szczyptę soli, cukru nieco więcej,
    Bo ze 4 łyżki, wymieszać to wszystko,
    Najlepiej blenderem, chociaż można łyżką.
    Mleka trzeba tyle do kubeczka dolać,
    By ciasto konsystencję miało jak śmietana.
    Wymieszać z całą resztą - robota wykonana!
    Potem po kilka minut w gofrownicy smażyć
    I o gofrach gotowych przy smażeniu marzyć... ;)

    Monika P.
    https://www.facebook.com/SolMonique

    OdpowiedzUsuń
  18. Ulubione gofry są z bitą śmietaną, owocami i polewą :) Mmm ;)
    Przydałaby się taka gofrownica, idealna, na spotkania z przyjaciółmi, lub na miłe wieczory, super przekąska :)
    Na razie nie znam żadnych przepisów, ale na pewno w krótkim czasie bym jakieś znalazła :)
    Serdecznie pozdrawiam
    Natka K.

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam z bitą śmietaną !

    OdpowiedzUsuń
  20. Na chrupiące gofry dwa patenty mam
    zawsze do przepisu wody używam
    Drugi patem - prosta sprawa dobrze nagrzana gofrownica
    i to cała jest tajemnica :)

    Pozdrawiam CzarodziejkaSmaków

    OdpowiedzUsuń
  21. Mam wiele patentów na idealne gofry: jeśli chce aby były chrupiące dodaje wody gazowanej oraz mąki ziemniaczanej. Gofrownica musi mieć również dużą moc inaczej nie będą takie chrupiące. Warto też dodać oleju do ciasta wtedy nie będą nam przywierać do gofrownicy. Najlepsze gofry dla mnie to z bitą śmietaną (taką którą sama ubije) a nie gotowiec do wyciśnięcia oraz dodatek truskawek z mojego ogródka, dla mnie to patent na smak lata :) Pozdrawiam Karina Dziugieł http://jakpaczekwmasle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam gofry tak jak i moi mężczyźni przeważnie na słodko chętnie wezmę udział moja niestety już sie nie nadaje :( żeby zrobić idealne gofry To trzeba zrobić dobre ciasto a to mój przepis
    SKŁADNIKI
    250 g mąki
    250 ml mleka lub rzadkiego jogurtu
    25 g masła lub margaryny
    2 łyżki cukru
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Przygotowanie
    Margarynę lub masło rozpuść i przestudź.
    Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na białą puszystą masę, a białka ubij na sztywną pianę.
    Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj mikserem przesianą mąkę z utartymi żółtkami, mlekiem i rozpuszczonym tłuszczem.
    Dodaj pianę z białek i wymieszaj ciasto łopatką
    ciasto ma konsystencję gęstej śmietany wtedy po pieczeniu wychodzą mega chrupiące z dodatkiem bitej śmietany z owocami, dżemem bądź zwykłym cukrem pudrem

    OdpowiedzUsuń
  23. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  24. A ja nie mam gofrownicy smutni moi domownicy.Ale gdybym miała gofry z bitą śmietanką bym zajadala do tego borówki i ma linki słodkie dla każdej dziewczynki Lecz u mnie w domu prócz mnie same chłopy to dla nich górny byłyby z miodem ewentualnie posmarowane pysznym dzemikiem na słodkie śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja lubię gofry standardowe (rzadko jem więc sobie mogę pozwolić) z owocami i bitą śmietaną posypane wiórkami kokosowymi :)

    OdpowiedzUsuń
  26. W naszym domu mały alergik mieszka
    Więc tak jak on je cała reszta
    Mama w necie inspiracji szuka
    Jak zrobić gofry dla swojego malucha?
    Jajek i mleka użyć nie mogę :-(

    Bo Antoś będzie miał wysypaną buzię i nogę
    Mąkę owsianą z pszenną przesiewam
    Zawsze wtedy pod nosem śpiewam
    Dodaję własne kokosowe mleko
    Cukru z wanilią dosypuję deko
    Trochę do pieczenia proszku i oliwa
    Już masa po gofrownicy spływa
    Sprzęt zamykamy i chwilkę czekamy
    Gofry pyszne już wcinamy.
    Gdy nam na czekoladę przyjdzie ochota
    Karobu dodamy i będzie pychota
    Maszynę od babci pożyczać musimy
    Lecz w snach o własnej bardzo marzymy.

    OdpowiedzUsuń
  27. 2szklanki mąki
    2 szklanki mleka
    2 jaja
    6 łyżek oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli

    Żółtka oddzielić od jaj. Zmiksować żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej i sól na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno i wymieszać z ciastem. Piec w rozgrzanej gofrownicy do osiągnięcia pożądanego koloru(na rumiano ok 2-3 minuty)i podawać z ulubionymi dodatkami

    My zawsze jemy je z bitą śmietaną i pełno owoców :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Często jemy na słodko. Mamy starą gofrownicę ma z 31 lat. Do tej pory nie sprawiała problemu, więc nie było potrzeby zmieniać. Natomiast dzisiaj przestała grzać górna część. Już miałam ciasto zrobione, a ona odmówiła posłuszeństwa. Dobrze, że mam dobrych sąsiadów, którzy mogli nam pożyczyć. Przepis jest wymyślony. Lubimy eksperymentować. Czasem wyjdzie, a raz nie. Mimo to wspólne kucharzenie sprawia nam ogromną radość.

    Gofry z mąki kokosowej i musli. Podane z serkiem mascarpone i białą czekoladą. Dodatki: mandarynki, gruszka, banan, dżem truskawkowy, groszki i wiórki dekoracyjne, kakao.

    Składniki na ciasto:

    2 szklanki mąki kokosowej
    2 szklanki mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 - 2 łyżki cukru
    1/3 szklanki oleju może być kokosowy
    2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
    szklanka musli bądź płatków owsianych

    Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem. Na koniec dodać musli i dokładnie rozmieszać. Ciasto gotowe. Można piec już gofry :)

    Składniki na mascarpone z czekoladą:

    125 ml śmietany kremówki 30%
    80 lub100 g białej czekolady
    250 g mascarpone

    Czekoladę połamać i roztopić z niewielką ilością kremówki, lekko przestudzić. Resztę kremówki ubić i dodawać małymi porcjami mascarpone i rozpuszczoną czekoladę.

    OdpowiedzUsuń
  29. Taka gofrownica- to marzenie uwielbiam robic gofry ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Gofrownice fantastyczne, przepisy może też. Jednak nie biorę udziału w konkursach, gdzie konieczne jest polubienie profilu. W tym wypadku nawet 4!!!! Nie sądzicie, że to przesada? Jak dla mnie to wyłudzanie polubień - tzw. żebrolajki. Oczywiście to tylko moja subiektywna opinia. Miłego dnia. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimie podpisz się wtedy podyskutujemy :) Dziękujemy za opinie i spostrzeżenia ale to decyzja organizatora jakie są warunki konkursu :)

      Usuń
  31. Jeszcze cieplutkie z cukrem pudrem

    OdpowiedzUsuń
  32. A gdybym miała cię zjeść ?
    To co byś Dezal powiedziała ??
    A gdyby chciała Cię ugryźć ??
    To co Byś Dezal powiedziała ??
    Chciałabym Chciała Chciałabym Chciała :)
    A gdybym dodała truskawki ?
    To co byś Dezal powiedziała ?
    I gdybym dodała czekoladę?
    To co byś Dezal powiedziała?
    Chciałabym chciała chciałabym chciała.
    A gdybym do nich dodała szczypiorek ?
    Papryczkę pomidorka?
    To co byś powiedziała ?
    Zjadłabym Zjadła zjadłabym zjadła.
    A gdybym sama te gofry zjadła
    I nic tobie Dezal bym nie dała ?
    to co byś powiedziała ?
    Żałowałabym je a je a je a je a.
    Moja piosenka o gofrach z gofrownicy Dezal :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Gofrownica,chęci i ochota i powstanie pychota. Oczywiście dobry przepis to podstawa, ale grunt to chęć przygotowywania. Jest to jeden z najbanalniejszych sposobów jak uszczęśliwić człowieka.
    Często wychodzimy z domu aby kupić nie wiadomo jakiego gofra, być może stary albo niesmaczny, lecz można zaoszczędzić nie tylko parę groszy, ale również cenny czas człowieka, bo jednak wyjście z domu, czekanie w kolejce oraz wydawanie pieniędzy nie jest zbytnio przyjemną sprawą. A w domu? Kilka minut aby przygotować ciasto, kilka minut aby je wykonać i pozostało tylko aby dać się ponieść wyobraźni, nutella, masło orzechowe, bita śmietana, owoce, czekolada, bakalie i inne smakołyki.
    Ale grunt to dobre ciasto, moja babcia zawsze robiła z tego przepisu:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
    1 łyżka cukru wanilinowego
    2 jaja
    1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła
    1 i 1/3 szklanki mleka
    Przygotowanie jest bardzo proste:
    • Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.
    • Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni.
    • Gofry po upieczeniu ostudzić. Posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym. Lub podawać z ulubionymi dodatkami.

    Moja babcia zawsze robiła je z bitą śmietaną i owocami.
    Zawsze były pyszne, ale niestety urządzenie się zepsuło, więc wspólne spędzanie czasu również :C Nadal spędzamy wiele czasu razem, ale wspólne gotowanie jest najlepsze na świecie.

    OdpowiedzUsuń
  34. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  35. Tradycyjny przepis na gofry, ciasto dziele na 4-5 części i do każdej dosypuje barwnik spożywczy, wlewamy ciasto do torebek zamykanych, odcinam róg i nalewam z każdego po trochu aż powstanie tęczowy gofer, reszta to kwestia gustu i smaku co doda się na wierzch. Pychotka smacznego ��☺

    OdpowiedzUsuń

    OdpowiedzUsuń
  36. Zamiast proszku do pieczenia do ciasta dodaję wodę gazowaną. Najbardziej lubimy z bitą śmietaną, kupuję zwykłą w kubeczku kremówkę i sama ubijam :) taka jest zdrowsza niż gotowa w sprayu :P można udekorować owocami ozdobić,czekoladą ,posypać kakao .

    OdpowiedzUsuń
  37. Marlena Cejko22 marca 2016 14:08

    Gofry z rana jak smietana :) szczegolnie gdy odrobine slodyczy ukochany sobie zyczy :) rzadko gofry szykuje aczkolwiek w tych sie lubuje :) boroweczki jak dodatek i witamin jest dostatek :) dodaje maki tylko dwie szklanki, mleko, dwa jaja, sol, sode,cukier, jako dodatek kawa do filizanki :) calosc szybko miksuje dod dekoracji puder szykuje :) pysznosci niesamowite az usmiechem usta pokryte :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Gofry przez mnie podane są w smaku niezapomniane - zwykłe na słodko z puszystą pianą i odrobiną świeżych owoców oprószone delikatnie tartą czekoladą albo z dżemikiem własnej produkcji - wiśniowy lub truskawkowy. Może być także na wytrawnie - z domowa ricottą doprawioną na ostro, ze szczypiorkiem , koperkiem a wiosną ze świeżą rzodkiewką. Oj propozycji podania mam w głowie mnóstwo

    OdpowiedzUsuń
  39. Patent na najlepsze gofry:

    1. Zatrudniam MOJEGO UKOCHANEGO do zrobienia potrzebnych zakupów: mąka, cukier, jajka, woda gazowana, proszek do pieczenia, mleko, olej
    2. W międzyczasie szykuję mikser, miskę, gofrownicę...
    3. Wstawiam wodę na KAWĘ.
    4. UKOCHANY miksuje ciasto, rozgrzewa gofrownicę- JA piję KAWĘ
    5. Porcję ciasta wlewa do gofrownicy nikt inny tylko MÓJ UKOCHANY
    6. Upieczone, chrupiące gofry wyjmuje UKOCHANY i ustawia je tuż przy moim kubku z gorącą KAWĄ
    7. UKOCHANY piecze gofry, a JA rozkoszuję się tym widokiem popijając aromatyczną KAWĘ
    8. Ostatni łyk ciemnego płynu i czas się zabrać do pracy... z gracją-elegancją układam chrupiące gofry na talerzu, część posypuję cukrem pudrem, część dekoruję owocami i bitą śmietaną a część zostawiam w postaci dietetycznej-bez dodatków.
    9. Po tak ciężkiej, męczącej pracy czas na degustację wspólnego dzieła...pychota...

    Jedyny patent na wyśmienite gofry to zatrudnić UKOCHANEGO do roboty, a samej, z kubkiem KAWY, rozkoszować się widokiem UKOCHANEGO w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  40. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  41. Najważniejszym PATENTEM, żeby gofry wyszły jak znad morskiej budki to nie dodawanie ANI ODROBINY MLEKA.
    Należy użyć wyłącznie samej przegotowanej wody.
    Ważne jest też, aby podczas pieczenia się gofrów nie kukać do niech do środka. Trzeba cierpliwie wytrzymać te 8-9 min. i będziemy mieć pysznego, chrupiącego gofra na talerzu! :)
    Ciekawym pomysłem jest również zastąpienie cukru typu kryształ, grubym cukrem perlistym.
    Pod wpływem temp. karmelizuje się i nadaje karmelowego smaku gofrom.

    To moje triki na NAJLEPSZE GOFRY! :)
    POLECAM!!
    Karolina Michniewicz
    cakecaprice@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  42. Dziś ochota przyszła wielka,
    by do pracy wziąć goferka.
    Aby zrobić je wspaniale,
    muszę mieć dwa jaja całe.
    Dwie szklaneczki mąki przygotuje,
    i mleczka doleje,
    a potem jeszcze deczko oleju...
    Każdy lubi słodkości,
    więc jeden cukier waniliowy
    w tych gofrach zagości.
    A ciasto pulchne będzie,
    gdy do niego jedna łyżka
    proszku do pieczenia przybędzie.
    Wszystko wymieszam mikserem dokładnie,
    a gofry upieką się ładnie.
    Zjem je ze smakiem na drugie śniadanie,
    jakie pyszne to danie!!!

    OdpowiedzUsuń
  43. Ciasto plasto,
    Cukier, jaja
    ale zgraja!
    Wiu proszek do pieczenia!
    Siu jest mleko.
    Leci mąka na spotkanie. I oleju deczko leju.
    Nagle fruną
    tu jabłuszka.
    Dzielą się
    na małe grupki:
    papierówki,
    antonówki.

    I zderzyły się produkty wywołując zamieszanie.
    Nagle wszystko poplątane.
    Co to będzie?
    Co się stanie?
    Niech już będzie, wszystko gra!!!
    Wpada prosto do gofrownicy.
    Rośnie ciasto, czuję woń.
    Piękny zapach idzie w dal,
    Już pakuję go do torby,
    na przekąskę będzie dobry!

    OdpowiedzUsuń
  44. Dwa kurzych jaj mam.
    Dwie szklanki mąki dam,
    wleję także mleka kubek
    i proszku do pieczenia dodam dzióbek.
    Będzie gładkie i kilku składnikowe.
    Do pieczenia prawie gotowe.
    Jeszcze tylko dwie łyżki oliwy domieszam
    i kilka kropel wody wpuszczę,
    łyżeczkę cukru waniliowego wsypię,
    składniki zmieszam i w gofrownicę wrzucę.
    Gofr z dżemikiem i śmietanką,
    zawsze będzie niespodzianką,
    więc jedz gofry zdrowo śmiało.
    Nie będzie ci się jeść po nich chciało.

    OdpowiedzUsuń
  45. Gofrownica się spaliła, gdy ciasto na gofry mama Franka robiła. Dała jajek 4 sztuki, bialko oddzielnie musiala ubic. 1/2 szklanki oleju, 1 i 3/4 szklanki wody, 1/2 szklanki cukru i rzecz jasna żółtka też dodała. Miksowala te składki dodawajac mąki 3szklanki. Dała łyżeczkę proszku do pieczenia i łączyła dwa nadzienia. Pianę z masą połączyła, mikser szybko odlaczyla. Glowila się i glowila, aż w końcu wymyśliła! Do Teściowej poleciała, gofrownice pozyczala. Gofry szybko usmazyla z cała rodzinka sie podzieliła. Marta Antonina Sielicka-fb

    OdpowiedzUsuń
  46. Każdy rodzaj gofrów kocham,
    nawet nie wiecie jak po nocy szlocham,
    Wszystkie pobudzają moje doznania,
    oraz spełniają me oczekiwania.
    czy to zwykłe, z lukrem czy z malinami,
    z bitą śmietaną czy z winogronami,
    Im się oprzeć niestety nie da,
    Gofry , goferki spadają jak z nieba.
    Zapewne nie jedna z Was jest na diecie,
    Przyznajcie się szczerze - że w gofrach buszujecie :)
    Ale jak potrafić z nich zrezygnować,
    przecież to wiele może kosztować.
    Są jak papierosy które uzależniają,
    Skosztujcie je, a zobaczycie jak uspokajają.
    Lekkie, pachnące z chrupiącą skórką,
    polane sosami, z bitej śmietany chmurką.
    Ach te słodkosci, bez nich nie dam rady,
    a najlepsze są te o samku czekolady.
    Zgrzeszyć przecież chyba każda może...
    Ale ja tu głupia tworzę i tworzę...
    Zamiast zabrać się za patenty moje,
    jeszcze tu długo z kartką postoję,
    Oj Dezal, gofrownica Twoja mi się spodobała,
    chętnie bym ją przygarnęła i pokochała.
    A wiecie czemu? Zaraz Wam to powiem,
    i na to ostatnie pytanie odpowiem.
    Gofry sa po to by je jeść, więc po co mi "cud-dieta"
    Przecież jestem " Po pierwsze matka, po drugie też kobieta" !!!! :)

    Patenty na udane gofry:
    1. Ciasto przygotowuję podobnie jak na babeczki ( mokre składniki łączę z suchymi)
    2. Składniki muszą być w temp. pokojowej
    3. Jeżeli są grudki w cieście- to tym lepiej!!! Nie wolno mieszać długo do konsystencji gładkiej.
    4. Gofrownica musi być bardzo dobrze nagrzana.

    Moje idealne ciasto podstawowe:

    3 szkl. mąki
    1 łyżeczka proszku do piecz.
    1/4 łyżki cukru
    4 jaja
    1 i 1/4 szkl wody gaz
    1/2 szkl oleju
    szczypta soli
    kilka kropel soku z cytryny lub olejek cytrynowy.

    Odzielam białka od żółtek. Żółgtka mieszam z cukrem wodą i olejem.
    Białka ubijam na sztywno z solą i sokiem z cytryny. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Przelewam mokre składniki do mąki mieszając. Dodaję ubite białka i delikatnie łączę z ciastem. piekę na nasmarowanej olejem gofrownicy.
    Podaję często z bitą śmietaną i owocami.

    Gofry z polewą i posypką:
    Piekę z przepisu podstawowego.
    Takie gofry przekrajam tak żeby wyszły trójkąty. Nad kąpielą wodną roztapiam białą lub mleczną czekoladę ( dodaję do niej kilka łyżek słodkiej śmietanki)
    Każdy brzeg trójkąta zamaczam w czekoladzie i posypuję wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.

    2. Gofry FIT:
    1 szkl mąki pełnoziarnistej + 1 szkl mąki pszennej
    1 i 1/4 mleka 0,5%
    pół szkl wody gaz.
    2 łyżki oliwy z oliwek
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do piecz.
    3/4 łyżki słodzika- polecam Stevię ( łyżeczka ma kilka kcal)

    Białka ubijam na sztywno z solą. Miksuję żółtka, mąkę, mleko , wodę proszek do pieczenia i stevię. Do mamy dodaję białka. Delikatnię mieszam i smaże na posmarowanej olejem kokosowym gofrownicy.

    3. Gofry z serka wiejskiego ( pychotka)
    200 g serka-polecam z Piątnicy
    3 łyżki mąki
    Łyżka cukru
    2 jajka
    sól
    2 Łyżeczki oleju
    aromat cytrynowy

    Serek wiejski mieszam z jajkami, łyżeczką oleju cukrem i solą.
    Wsypuję mąkę i troszkę aromatu. Mieszam i smażę jak zawsze;)

    4. Najlepsze na koniec :)

    Gofry drożdżowe A'la Pizza

    20 gr drożdzy swiezych
    250 ml wody
    6 jaj
    100 g masła
    łyżka cukru
    poł kg mąki pszennej
    cukinia
    papryka
    kilka pieczarek
    200 g salami
    cebula
    starty ser ok 5 łyżek
    sół pieprz ziola
    2 łyzki oleju

    Drożdze mieszam z cukrem, letnią wodą i 2 łyżkami mąki.
    Zaczyn przykrywam i zostawiam do wyrośniecia.
    Warzywa kroję w kostkę, salami też ale cukinię scieram na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa procz cukinni podsmazam na patelni.
    Mąka która została wsypuje do miski, dodaje jaja,miękkie masło i zaczyn. Dodaje warzywa i mieszam.
    Uwaga: ciasto jest bardzo gęste więc je się nie wlewa tylko nakalda;)
    Rewelacyjny smak, wspaniały zapach, musicie spróbować:)
    Idealne na ciepło z keczupem lub pysznym sosem czosnkowym
    Ale i pyszne na zimno:)
    POEZJA :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga