Robinia akacjowa właściwości i przepis na syrop

Te drzewo rośnie wysoko,
na spacerach cieszy nasze oko.
Białe długie piękne grona,
gdy znalazłam daleko od drogi byłam zadowolona.
Zapach miodowy wydzielają
i bardzo dużo właściwości zdrowotnych mają.
Robinia akacjowa kwitnie pięknie w czerwcu i maju,
znajdziecie ją nad jeziorem, w parku lub gaju.




Zaznaczyć na wstępie muszę, że jadalne są tylko kwiaty
kora, liście i nasiona mają trujące aromaty !

Akacją pospolicie nazywana,
dzisiaj przeze mnie będzie wekowana.


Wybitnie miododajna z niej roślina,
a gałąź od kwiatów aż się ugina.

* pomaga w walce ze stresem i działa uspokajająco

* wzmacnia organizm i chroni przed przeziębieniem, łagodzi kaszel i działa przeciwzapalnie

* polecana w chorobach układu moczowego, działa moczopędnie

* pomaga w uszkodzeniach nerek, kamicy nerkowej i zatruciu toksynami

* hamuje zatrzymywanie wody w organizmie



* stosowany w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego dla wzmocnienia organizmu, łagodzenia napięcia nerwowego, przeciw bezsenności, dla poprawy pamięci, wzroku, pomaga przy osłabieniu układu nerwowego.

* pomaga podczas zaburzeń układu pokarmowego, zapaleniu błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, chorobie wrzodowej, nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego, w chorobach wątroby i dróg żółciowych, ma działanie żółciopędne, polecana w bolesnych skurczach dróg żółciowych

* zwiększa stężenie hemoglobiny (szczególnie zalecany starszym osobom). Poprawia krążenie krwi w organizmie prowadząc do normalizacji pracy wątroby i nerek.



* oczyszcza jamę ustną i wspomaga świeży oddech

* pomocna przy reumatyzmie i chorobach skóry

Syrop z akacji



Potrzebujemy duże, rozłożyste kwiatostany zbierane w słoneczny dzień z dala od ruchliwej drogi. Kwiaty zrywamy z kiści i oczyszczamy z liści, niema potrzeby odrywania szypułek.


Składniki

60 gałązek kwiatów akacji
1 kg cukru
4 szklanki wody
1 cytryna




Same kwiaty akacji zalewamy wodą i gotujemy ok 30 minut z cytryną pod przykryciem. Odstawiamy na 24 h i odcedzamy. Powstały sok gotujemy ok godziny z cukrem i wlewamy na gorąco do wyparzonych słoików.

lub:

Wodę z cukrem gotujemy do jego całkowitego rozpuszczenia, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i zalewamy nasze kwiaty. przykrywamy i zostawiamy na 24 h. Po tym czasie przecedzamy i wyciskamy sok, gotujemy i na gorąco wlewamy do słoików



Smacznego ! 




 

Komentarze

  1. Ooooo wyglada pysznie super przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Haha świetnie napisane! Aż nabrała ochoty żeby zrobić taki syrop.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pomaga że stresem to coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny ciekawy przepis :) jeśli skuteczne to super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaciekawił mnie ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne przepisy, muszę podsunąć mojemu tacie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis! Nie słyszałam o takim czymś ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. o proszę ! ale cudowności ! ciekawe ! :) :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam przepisy na takie domowe soki czy syropy Bardzo się cieszę że jeszcze ktoś w ogóle robi coś sam w domu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem bardzo ciekawa tego smaku!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga

Instagram

Popularne posty