środa, 28 grudnia 2016

Kolorowa Kuchnia Roślinna - Recenzja książki

Kolorowa Kuchnia Roślinna
Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu
Magdalena Gembacka

Przychodzi taki moment w życiu każdego z Nas, że potrzebujemy odpoczynku tzw. detoxu - jedni od pracy, jedni od komputera a inni od złych nawyków żywieniowych. Fajnie raz na jakiś czas zrezygnować ze słodyczy, mięsa i fast foodów i spojrzeć na kuchnię roślinną w kolorach.







W tej książce autorka udowadnia, że może być smacznie zdrowo i kolorowo a w dodatku sycąco.
Pokazuje jak z warzyw przygotować można sycące posiłki, desery i przekąski. Dobrze zbilansowana dieta opiera się na warzywach, owocach i zbożach, które ułatwiają funkcjonowanie organizmu. Dzisiaj przedstawię Wam 4 przepisy na kolorowe zdrowe posiłki, które zaskoczyły mnie.

MIGDAŁOWA KASZA JAGLANA Z TRUSKAWKAMI



Składniki : 
* dwie szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
* 4 łyżki ciemnego masła migdałowego
* 4 łyżeczki syropu daktylowego
* 2/3 łyżeczki mielonej wanilii
* 1 szklanka świeżych truskawek
* posiekane migdały



Robimy :  
* kaszę jaglaną, masło migdałowe, daktyle i wanilię zmiksować na gładki krem. Przelać do miseczek.
* Truskawki obrać, zmiksować na mus i polać nimi jaglankę.
* Wierzch posypać migdałami.  ( ja dałam orzechy nerkowca)




KREM KALAFIOROWY Z ORZECHAMI LASKOWYMI 


Składniki:  
* 0.5 kg kalafiora
* 1/2 szklanki orzechów laskowych wcześniej podprażonych i obranych ze skórki 
* 1 cebula
* 1 l wody
* 3 ziarna ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* 1 łyżka soku z cytryny
* gałka muszkatołowa
*  sól i pieprz
* 1/2 szklanki posiekanego koperku
*1 łyżka oliwy 


Robimy:
* orzechy namoczyć w wodzie kilka godzin
* cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać do niej podzielony na różyczki kalafior i zalać wodą.
* wrzucić ziele angielskie i liście laurowe, gotować do momentu aż kalafior będzie miękki. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem wraz z namoczonymi wcześniej i odcedzonymi orzechami. Najlepiej w blenderze kielichowym. 
* Przelać zupę do garnka. Jeżeli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Doprawiamy do smaku gałką, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec wrzucić posiekany koperek. 







ROOIBOS LATTE



Składniki:
* 1/2 szklanki mocnego naparu herbaty rooibos
* 1 szklanka mleka roślinnego 
* szczypta cynamonu
* 1/4 łyżeczki mielonej wanilii
* syrop klonowy

Robimy:
* mleko roślinne podgrzać z cynamonem i wanilią. Ubić spieniaczem i przelać do dużej filiżanki.
* Do spienionego mleka wlać gorący napój herbaciany. Dosłodzić do smaku syropem klonowym lub melasą z karobu. 



PASTA MARCHEWKOWA NA SŁODKO



Składniki:
* 3 marchewki
* 4 suszone daktyle
* 3 suszone figi
* 1 łyżka masła migdałowego
* 1/8 łyżeczki imbiru
* 1/4 łyżeczki kardamonu
* 1/8 łyżeczki cynamonu
* 1/4 łyżeczki mielonych goździków
* szczypta soli

Robimy: 
* Daktyle i figi namoczyć w gorącej wodzie na 30 minut aby zmiękły.
* Marchewki obrać i ugotować na parze lub w małej ilości wody. Wystudzić.
* Marchewki zmiksować z odsączonymi owocami i pozostałymi składnikami. 




A Wy podzielicie się owocowo - warzywnymi daniami ? 

10 komentarzy:

  1. Świetne przepisy u mnie najczęściej jeżeli chodzi o warzywne dania to sałatki które każdy u nas zjada :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Herbate rooibos bym spróbowała samą pije co róż a taką z mlekiem to musi być pyszne. Często pije ale bawarke :) Monika Stankiewicz

    OdpowiedzUsuń
  3. Kamila Pietrzak30 grudnia 2016 01:49

    Wszystkie przepisy smakowicie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  4. Barfzo fajne pomysly jakis juz na pewno skradne :D u nas warzywa sa zajadane w duzej ilosci w zupach i salatkach :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga