Kolorowa Kuchnia Roślinna - Recenzja książki
Kolorowa Kuchnia Roślinna
Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu
Magdalena Gembacka
Przychodzi taki moment w życiu każdego z Nas, że potrzebujemy odpoczynku tzw. detoxu - jedni od pracy, jedni od komputera a inni od złych nawyków żywieniowych. Fajnie raz na jakiś czas zrezygnować ze słodyczy, mięsa i fast foodów i spojrzeć na kuchnię roślinną w kolorach.
W tej książce autorka udowadnia, że może być smacznie zdrowo i kolorowo a w dodatku sycąco.
Pokazuje jak z warzyw przygotować można sycące posiłki, desery i przekąski. Dobrze zbilansowana dieta opiera się na warzywach, owocach i zbożach, które ułatwiają funkcjonowanie organizmu. Dzisiaj przedstawię Wam 4 przepisy na kolorowe zdrowe posiłki, które zaskoczyły mnie.
MIGDAŁOWA KASZA JAGLANA Z TRUSKAWKAMI

Składniki :
* dwie szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
* 4 łyżki ciemnego masła migdałowego
* 4 łyżeczki syropu daktylowego
* 2/3 łyżeczki mielonej wanilii
* 1 szklanka świeżych truskawek
* posiekane migdały

Robimy :
* kaszę jaglaną, masło migdałowe, daktyle i wanilię zmiksować na gładki krem. Przelać do miseczek.
* Truskawki obrać, zmiksować na mus i polać nimi jaglankę.
* Wierzch posypać migdałami. ( ja dałam orzechy nerkowca)
Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu
Magdalena Gembacka
Przychodzi taki moment w życiu każdego z Nas, że potrzebujemy odpoczynku tzw. detoxu - jedni od pracy, jedni od komputera a inni od złych nawyków żywieniowych. Fajnie raz na jakiś czas zrezygnować ze słodyczy, mięsa i fast foodów i spojrzeć na kuchnię roślinną w kolorach.
W tej książce autorka udowadnia, że może być smacznie zdrowo i kolorowo a w dodatku sycąco.
Pokazuje jak z warzyw przygotować można sycące posiłki, desery i przekąski. Dobrze zbilansowana dieta opiera się na warzywach, owocach i zbożach, które ułatwiają funkcjonowanie organizmu. Dzisiaj przedstawię Wam 4 przepisy na kolorowe zdrowe posiłki, które zaskoczyły mnie.
MIGDAŁOWA KASZA JAGLANA Z TRUSKAWKAMI
Składniki :
* dwie szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
* 4 łyżki ciemnego masła migdałowego
* 4 łyżeczki syropu daktylowego
* 2/3 łyżeczki mielonej wanilii
* 1 szklanka świeżych truskawek
* posiekane migdały
Robimy :
* kaszę jaglaną, masło migdałowe, daktyle i wanilię zmiksować na gładki krem. Przelać do miseczek.
* Truskawki obrać, zmiksować na mus i polać nimi jaglankę.
* Wierzch posypać migdałami. ( ja dałam orzechy nerkowca)
KREM KALAFIOROWY Z ORZECHAMI LASKOWYMI
Składniki:
* 0.5 kg kalafiora
* 1/2 szklanki orzechów laskowych wcześniej podprażonych i obranych ze skórki
* 1 cebula
* 1 l wody
* 3 ziarna ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* 1 łyżka soku z cytryny
* gałka muszkatołowa
* sól i pieprz
* 1/2 szklanki posiekanego koperku
*1 łyżka oliwy
Robimy:
* orzechy namoczyć w wodzie kilka godzin
* cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać do niej podzielony na różyczki kalafior i zalać wodą.
* wrzucić ziele angielskie i liście laurowe, gotować do momentu aż kalafior będzie miękki. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem wraz z namoczonymi wcześniej i odcedzonymi orzechami. Najlepiej w blenderze kielichowym.
* Przelać zupę do garnka. Jeżeli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Doprawiamy do smaku gałką, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec wrzucić posiekany koperek.
ROOIBOS LATTE
Składniki:
* 1/2 szklanki mocnego naparu herbaty rooibos
* 1 szklanka mleka roślinnego
* szczypta cynamonu
* 1/4 łyżeczki mielonej wanilii
* syrop klonowy
Robimy:
* mleko roślinne podgrzać z cynamonem i wanilią. Ubić spieniaczem i przelać do dużej filiżanki.
* Do spienionego mleka wlać gorący napój herbaciany. Dosłodzić do smaku syropem klonowym lub melasą z karobu.
PASTA MARCHEWKOWA NA SŁODKO
Składniki:
* 3 marchewki
* 4 suszone daktyle
* 3 suszone figi
* 1 łyżka masła migdałowego
* 1/8 łyżeczki imbiru
* 1/4 łyżeczki kardamonu
* 1/8 łyżeczki cynamonu
* 1/4 łyżeczki mielonych goździków
* szczypta soli
Robimy:
* Daktyle i figi namoczyć w gorącej wodzie na 30 minut aby zmiękły.
* Marchewki obrać i ugotować na parze lub w małej ilości wody. Wystudzić.
* Marchewki zmiksować z odsączonymi owocami i pozostałymi składnikami.
A Wy podzielicie się owocowo - warzywnymi daniami ?
Świetne przepisy u mnie najczęściej jeżeli chodzi o warzywne dania to sałatki które każdy u nas zjada :-)
OdpowiedzUsuńI prawidłowo!
UsuńHerbate rooibos bym spróbowała samą pije co róż a taką z mlekiem to musi być pyszne. Często pije ale bawarke :) Monika Stankiewicz
OdpowiedzUsuńBawarka... pychota!
UsuńTen pierwszy pomysł fajny ;)
OdpowiedzUsuńPokusisz się o zrobienie?
UsuńWszystkie przepisy smakowicie wyglądają!
OdpowiedzUsuńPrawda? A jest ich o wiele więcej!
UsuńBarfzo fajne pomysly jakis juz na pewno skradne :D u nas warzywa sa zajadane w duzej ilosci w zupach i salatkach :)
OdpowiedzUsuńBo witaminy ważna rzecz
UsuńKiedy nasza lodówka przestaje działać, często zastanawiamy się, czy warto ją naprawiać, czy lepiej kupić nową. Przydatne informacje na ten temat, a także wiele innych, znajdziecie na stronie https://serwisagd-technik.pl/, która oferuje profesjonalny serwis urządzeń AGD.
OdpowiedzUsuń