FIT NIEDZIELA - ciasto z ciecierzycy
Ciasto z ciecierzycy
Co nam trzeba?
2 puszki ciecierzycy (gotowana na parze)
(1 puszka ma 425 w zalewie, 310 g po odsączeniu.
Ciecierzycy musi być około 600g. Przy 500g też wyjdzie)
150ml soku z pomarańczy
4 jajka
1 łyżka cukru waniliowego z wanilią
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
100 g ksylitolu
50g kakao (prawdziwego) +1 łyżka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Polewę sobie odpuszczamy chyba,
że tycia się nie obawiamy wtedy śmietanę 30 % potrzebujemy
i tabliczkę gorzkiej czekolady dodajemy.
Robimy!
Ciecierzycę lekko odsączamy i pod blender podkładamy,
dokładnie blendujemy i powoli składniki dodajemy:
sok z pomarańczy, jajka, cukier, soda, proszek, przyprawy, kakao
i potrzebujemy cierpliwości nie mało.
Na koniec orzechy wrzucamy
i do wysmarowanej i oprószonej kakao blaszki wlewamy.
Piekarnik do 190 stopni nagrzewamy
i 50 minut góra/dól opiekamy.
Polewa:
W garnuszku mocno śmietanę podgrzewamy.
Zdejmujemy z ognia, pokruszoną czekoladą wrzucamy,
do uzyskania jednolitej masy mieszamy
i na ciasto wylewamy.Do lodówki wkładamy i min. 2 godziny czekamy.
Drogi czytelniku miło nam Cię u Nas gościć.
Zostań na dłużej :
Dziękujemy !
Wygląda jak browni czekoladowe warto zrobić by spróbować :-)
OdpowiedzUsuńZ fasoli jadłam ale z ciecierzycy to dla mnie nowość. Warto spróbować 😊
OdpowiedzUsuńJadłąm coś podobnego u siostry :) W ogóle nie czuć, że w środku jest ciecierzyca i to jest najlepsze!
OdpowiedzUsuń