Dzień sernika

Dziś kochani Dzień sernika
Czyli kilka słów o cieście co błyskawicznie znika



Można go robić na wiele sposobów
Są skomplikowane i łatwe dla nierobów

Mogą być tradycyjne, mogą z ziemniakami
Są na zimno i są z różnymi serkami



Mogą być fit, takie mocno dietetyczne
Ale i na bogato, bardzo kaloryczne

Mogą być z pianką, z polewą, z lukrem, dowolnie
Dodatki zdobienia są dobrowolne

Jedno jest pewne, jaki by nie był szybko znika z talerza
Kto go widzi, szybko po niego uderza

Jest pyszny, uwielbiany przez dużych i małych
Jest z gatunków ciast doskonałych

Nie zawsze wychodzi i owszem, bywa porażką kulinarną
Ale nie przejmuj się, nie mów ze jesteś kucharką marną

Szukaj przepisu dla siebie, kombinuj, piecz serniki
A w końcu opatentujesz własne triki

Dziś 4 patenty na sernik z latosiowego- domu
Zrób i zjedz cały po kryjomu!

1 SERNIK NA ZIMNO z truskawkami i borówkami
Ale możesz zrobić z dowolnymi owocami


Składniki:
na spód: biszkopty, okrągłe -około 100g +100ml mleka
tortownica ok 24 cm średnicy- taką mam ja!
serek śmietankowy homogenizowany – 750g -może być waniliowy!
7 łyżeczek żelatyny
mały kubeczek śmietany 36% – 200ml
cukier puder-3 czubate łyżki
truskawki-około 200-300 g
borówki – 100g
2 łyżki galaretki truskawkowej + 150ml wrzącej wody

Robimy!
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie ( ok 70ml) i zostawiamy na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewamy, aby była gorąca, ale nie zagotowała się- ja wsadzam na pół minuty do mikrofali. Mieszamy dobrze, aby nie było grudek.
Studzimy do temp. pokojowej
Bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem  na sztywno i mieszamy z serkami homogenizowanymi.
Do naszej żelatyny dajemy 2-3 łyżki masy serowej, mieszamy i całość dodajemy do masy serowej.
Dobrze całość mieszamy i dorzucamy borówki.
Tortownice wykładamy biszkoptami moczonymi w mleku.
Na całość wylewamy naszą masę serową. Schładzamy 2 godzinki w lodówce.
Po tym czasie na wierzchu układamy dowolnie truskawki.
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i leciutko zalewamy truskawki. Dzięki temu ładnie przymocują się do sernika.
Całość schładzamy w lodówce-najlepiej całą noc.
Smacznego!
2 SERNIK WANILIOWO - MIGDAŁOWY
Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, ORZECHAMI I KARMELOWY
Składniki
na spód:
250 g pokruszonych drobno herbatników ( u mnie kakaowe, pełnoziarniste)
100g masła
na sernik:
1 kg białego sera
200 ml śmietanki 36%
szklanka posiekanych orzechów włoskich
100 g płatków migdałowych
1 budyń waniliowy
2 tabliczki białej czekolady
5 średnich jaj lub 4 duże
100 g cukru pudru
laska wanilii
pomada karmelowa:
puszka masy kajmakowej + 100ml śmietany 36%
do posypania:
100 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
100g orzechów włoskich posiekanych
posypka, np. gwiazdki
Robimy! Najpierw musimy pokruszone ciastka wymieszać z masłem.
Wylepiamy nimi spód tortownicy (u mnie ok 22 cm) i pieczemy  około 10 minut w 180 stopniach
Do masy dodajmy budyń i miksujemy dokładnie.
Żółtka oddzielamy od białek.
Następnie do masy serowej dodajemy śmietanę kremówkę  i wbijamy po jednym żółtku, ucieramy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej
( w ten sposób ją hartujemy i nie zrobią nam się grudki po dodaniu do sera).
Następnie przekładamy masę czekoladową do sera i miksujemy  wszystko raz jeszcze.
Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie szpatułką oraz wsypujemy nasze orzechy i płatki migdałowe
Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię

Pieczemy od 40-60 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową, wkładamy na parę godzin do lodówki. Po tym czasie smarujemy go karmelem zmiksowanym z kremówką i obficie posypujemy płatkami migdałowymi, orzechami włoskimi i żółtymi gwiazdkami, ponownie schładzamy parę godzin w lodówce

3 SERNIK WIEDEŃSKI OBLANY CZEKOLADĄ
Możesz go polać karmelową lub białą pomadą
Składniki:
1 kg sera-u mnie z wiaderka
6 jajek
pół kostki masła (125g)
ok 200 g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
polewa:
tabliczka mlecznej czekolady + 50ml śmietany kremówki
orzechy włoskie, rozdrobnione- około 3-4 łyżek
Robimy!
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrami, masłem na jednolitą puszystą masę.
Dodajemy po łyżce sera i miksujemy cały czas.
Następnie dodajmy stopniowo mąki, miksujemy.
Biała ubijamy na sztywną i dodajemy do naszej masy i mieszamy już szpatułką. Nie używamy miksera!
Blachę natłuszczamy i lekko obsypujemy mąką/bułką tartą
Pieczemy w systemie góra/dół około 1 godzinki w temperaturze 180 stopni (piekarni ma już być rozgrzany przed włożeniem ciasta)
Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki i pozwalamy aby sernik nam odpoczął-około 15 minut.
Wyjmujemy, studzimy i polewamy polewą (w garnuszku podgrzewamy śmietanę i dodajmy do niej czekoladę, całość mieszając) i posypujemy orzechami włoskimi. Schładzamy.
Smacznego

4 SERNIK


Komentarze

  1. Same pyszności a ja na diecie od nowego roku ;-) ale przepis chyba z nutella wykorzystam na święta wielkanocne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja w necie widze, że ten dzień przypada 30 lipca :)
    Serniki kocham!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik uwielbiam najbardziej puszysty 😋 a z waszych przepisów napewno skorzystam 😋😋

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga

Instagram

Popularne posty