PRL i dziś - czyli przysmaki naszej mamy w nowej odsłonie - BLOK CZEKOLADOWY
W czasach dzieciństwa nie było tyle co dziś czekolady
ale, że Mamy mają łeb nie od parady
domową robiły-taki blok czekoladowy
Odrobina cierpliwości i był przysmak gotowy
Czysty lub z chrupiącymi ciasteczkami
Oj wspomnienia z PRL mamy
ale, że Mamy mają łeb nie od parady
domową robiły-taki blok czekoladowy
Odrobina cierpliwości i był przysmak gotowy
Czysty lub z chrupiącymi ciasteczkami
Oj wspomnienia z PRL mamy
BLOK CZEKOLADOWY Z PRZEPISU NASZEJ MAMY
Składniki:
kostka masła
1 szklanka cukru
4 szklanki mleka w proszku
4 łyżki gorzkiego kakao
1/2 szklanki wody
4 opakowania herbatników ( po 100g)
Robimy
W garnku rozpuszczamy masło, wodę, cukier i kakao.
Nie gotujemy-tylko podgrzać nam się to miało.
W misce wystudzoną masę z mlekiem w proszku mieszamy
dodajemy nasze herbatniki pokruszone i już prawie czekoladę mamy
Musimy tylko naszą masę do formy jakiejś włożyć
I porządnie kilka godzin w lodówce schłodzić
Robimy
W garnku rozpuszczamy masło, wodę, cukier i kakao.
Nie gotujemy-tylko podgrzać nam się to miało.
W misce wystudzoną masę z mlekiem w proszku mieszamy
dodajemy nasze herbatniki pokruszone i już prawie czekoladę mamy
Musimy tylko naszą masę do formy jakiejś włożyć
I porządnie kilka godzin w lodówce schłodzić
Dziś często sięgamy po brownie lub ciasto czekoladowe
Są równie pyszne i w mig gotowe
Są równie pyszne i w mig gotowe
CIASTO CZEKOLADOWE CZYLI NASZA INSPIRACJA
Składniki:
200 g cukru
200 g gorzkiej czekolady-u mnie Wedel
4 jajka
100 g masła
2 łyżki mąki tortowej
1 torebka cukru waniliowego – ja nie dałam tego składnika
3 łyżki koniaku- dałam whisky bo brak było koniaku
cukier puder
Robimy:
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy
Jednolitą i gładką masę otrzymamy
200 g cukru
200 g gorzkiej czekolady-u mnie Wedel
4 jajka
100 g masła
2 łyżki mąki tortowej
1 torebka cukru waniliowego – ja nie dałam tego składnika
3 łyżki koniaku- dałam whisky bo brak było koniaku
cukier puder
Robimy:
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy
Jednolitą i gładką masę otrzymamy
Przekładamy do miski, gdy przestygnie dodajemy cukier i 4 żółtka-stopniowo,
po jednym i dokładnie za każdym razem mieszamy, aby było wzorowo
Następnie dajemy mąkę, cukier waniliowy (zakładam ze 15g wystarczy) i koniaku
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą składników.
Pieczemy w tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką troszeczkę
W 180 stopniach około 20 minut, jak wam mało, to jeszcze troszeczkę
Ciasto jest na zewnątrz lekko chrupkie, a w środku mokre i mocno czekoladowe.
Mniam!!! I mamy już pyszne i gotowe
Kto z was blokiem czekoladowym się zajadał?
Kto mleko w proszku łyżkami wyjadał?
:-)
Drogi czytelniku miło nam Cię u Nas gościć.
Zostań na dłużej :
Dziękujemy !
Uwielbiam blok czekoladowy. Moja odskocznia do dzieciństwa;-)
OdpowiedzUsuńObowiązkowy element każdych świąt :)
UsuńMój mąż do dziś prosi żebym mu ten przysmak zrobiła ;-)
OdpowiedzUsuńI jak smakowało :)
Usuńuwielbiałam, gdy babcia go robila, teraz wszedzie go znów widze, więc chyba sama tez zrobię :)
OdpowiedzUsuńKochana jak zrobisz to przyjdziemy na kawę :)
UsuńAch ten smak domowej czekolady , niepowtarzalny i jedyny .
OdpowiedzUsuńDokładnie ! samo sedno !
UsuńO jejku😀juz zjadłam oczami😀ten smak💓
OdpowiedzUsuńDokładnie pyszne !
UsuńO jejku😀juz zjadłam oczami😀ten smak💓
OdpowiedzUsuńU nas bardzo szybko zniknął !
Usuńaż mi slinka poleciała
OdpowiedzUsuńI prawidłowo
UsuńTakie coś lubię :)
OdpowiedzUsuńmy też !
UsuńTakie coś lubię :)
OdpowiedzUsuńBlok! Pychota!!!
OdpowiedzUsuńpysznie !
UsuńO matulu! Blok! Mój smak dzieciństwa! Dziękuję, na pewno sobie zrobię.
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie
http://przystanekszczescia.blogspot.com/
Zapewne zajrzymy - miłego dnia ci życzy.
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń