SOS skaleczenie, hamujemy krwawienie
Podczas krojenia, siekania nożem, łatwo o zranienie
Szybko można wywołać krwawienie
Trzeba szybko zareagować
By ją zatamować
Po pierwsze jak najszybciej ranę przepłukujemy
Bieżącą wodą ranę traktujemy
Sprawdzamy czy mocno głęboka, czy zanieczyszczona
Jeśli czysta to sprawa załatwiona
Jeśli jednak widzimy, że jest zanieczyszczona rana
Woda utleniona będzie wskazana
Może być też spirytus, ważne by odkaziło
I wszelkie zło w ranie wybiło
Następnie musimy jałowy gazik nałożyćJeśli jest głęboka, kilka warstw ułożyć
Można rolkę bandaża, by dobrze uciskało
Można użyć bandaża do owinięcia, by przylegało
Gdy mimo opatrunku rana dalej brudna czy mocno krwawi
Wizyta u lekarza cię nie zbawi
Być może trzeba będzie szyć jak mocno głęboka
Zerknij więc czy płytka czy szeroka...
Bądźcie uważni kochani, uważajcie z nożami
Wiem łatwo się mówi, gdy bawisz się warzywami
Paluszki podatne na ciachnięcia, wiem sama
Ale potem długo się goi ta rana
Szybko można wywołać krwawienie
Trzeba szybko zareagować
By ją zatamować
Po pierwsze jak najszybciej ranę przepłukujemy
Bieżącą wodą ranę traktujemy
Sprawdzamy czy mocno głęboka, czy zanieczyszczona
Jeśli czysta to sprawa załatwiona
Jeśli jednak widzimy, że jest zanieczyszczona rana
Woda utleniona będzie wskazana
Może być też spirytus, ważne by odkaziło
I wszelkie zło w ranie wybiło
Następnie musimy jałowy gazik nałożyćJeśli jest głęboka, kilka warstw ułożyć
Można rolkę bandaża, by dobrze uciskało
Można użyć bandaża do owinięcia, by przylegało
Gdy mimo opatrunku rana dalej brudna czy mocno krwawi
Wizyta u lekarza cię nie zbawi
Być może trzeba będzie szyć jak mocno głęboka
Zerknij więc czy płytka czy szeroka...
Bądźcie uważni kochani, uważajcie z nożami
Wiem łatwo się mówi, gdy bawisz się warzywami
Paluszki podatne na ciachnięcia, wiem sama
Ale potem długo się goi ta rana
Fakt jest to męczące ale porady przydatne
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na post. Niby to oczywiste i wiem jak postępować, ale dobrze sobie przypomnieć. A tak na marginesie, najgorzej jest jak człowiek,zrani się, gdy ma upiec ciasto albo przygotować obiad dla teściów.
OdpowiedzUsuńBardzo przydatne informacje! Nie każdy o tym wie :)
OdpowiedzUsuńJa niestety do skaleczen mam niebywały talent!
OdpowiedzUsuńJa ciągle sobie robie krzywde nożami, nie powinnam wchodzic do kuchni... tylko kto by gotował :D
OdpowiedzUsuńBardzo przydatny post dla każdego 😏
OdpowiedzUsuńI takie posty lubię. Praktyczne i z przesłaniem!
OdpowiedzUsuńJa mam pod ręką zawsze Octenisept, jest idealny na wszelkie rany.
OdpowiedzUsuńIle razy ja się już przecięłam :( Zawsze staram się jednak od razu oczyścić ranę :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze jak się lekko zranię to tyle krwi wyleci... :D
OdpowiedzUsuńNa samą myśl o zacinaniu się nożem jest mi niedobrze :)
OdpowiedzUsuńOby jak najmniej takich zranień. Fajny wpis 😊
OdpowiedzUsuńWarto mieć zawsze coś takiego na wszelki wypadek :-)
OdpowiedzUsuńMi czasem zdarzy się ciachnąć nożem ale nigdy nie jest to zbyt poważna rana na szczescie :)
OdpowiedzUsuńTak często się kaleczę przypadkiem, że to wszystko bardzo mi się przyda! :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio musiałam jechać do lekarza, bo rana nie wyglądała za dobrze.
OdpowiedzUsuńJa na szczęście mało kiedy przyczyniam się do takich incydentów :)
OdpowiedzUsuńMi zawsze pomaga skalę żenię pod zimna wodę. 😊👍
OdpowiedzUsuńJa niestety mam sierpowatość płytek i musze przyjąć odpowiednie leki na krzepliwość krwi inaczej nic nie pomaga
OdpowiedzUsuńTakie cięte rany są najgorsze 🙈 kochana świetne rady ❤️
OdpowiedzUsuńJeśli szukasz sprawdzonego serwisu AGD, który nie tylko szybko, ale i skutecznie naprawi Twoje urządzenie, polecam https://serwisagd-technik.pl/. Ich doświadczenie i profesjonalne podejście do klienta sprawiły, że moja zmywarka wróciła do życia w rekordowym czasie.
OdpowiedzUsuń