Zasmażana konfitura z buraka i jego 10 drogocennych właściwości :)
Burak w ogródku ładnie się prezentuje
i na naszą uwagę dziś zasługuje.
Dużo wartości odżywczych posiada
do wielu przetworów się nada.
Dzisiaj Wam trochę o nim opowiemy
i do zrobienia w słoiki zachęcić Was chcemy.
1. Buraki wzmacniają układ krwionośny
2. Obniża ciśnienie krwi
3. Zawierają wapń, który wspomaga zęby i kości.
4. Bogate źródło witaminy B6 i kwasu foliowego
5. Działają przeciwbakteryjnie i przeciw wirusowo.
6. Regulują trawienie.
7. Zawierają magnez, który zwalcza negatywne skutki stresu i wspomagają funkcjonowanie mózgu.
8. Potas i sód odpowiadają za nawodnienie organizmu.
9. Surowe wspomagają przemianę materii i pomagają w oczyszczeniu z toksyn.
10. Regulują funkcję wątroby, przewodów żółciowych i woreczka żółciowego.
W tym roku powstał już sok z buraka, burak z gruszką i jabłkiem, tarkowane buraczki i konfitura.
Dzisiaj zdradzę Wam przepis na te pyszności.
Zasmażana konfitura z buraka,
to mój przysmak tego lata.
Sporo buraków ostatnio przerobiłam
i taki fajny dżemik stworzyłam.
Na słodko go ze smakiem zajadam,
wytrawnie też się do mięsa nada.
Do ciasta też do użyłam
i rodzinkę swoją zadowoliłam.
Buraki są bardzo zdrowe
i nie tylko jako tarkowane gotowe.
Zasmażana konfitura z buraka
Potrzebujemy :
2 kg surowych obranych buraków
1 kg obranych jabłek bez gniazd nasiennych
1 kg obranych gruszek bez gniazd nasiennych
0,5 kg cukru
łyżeczka chilii
Buraki, jabłka i gruszki przeciskamy przez wyciskarkę wolno obrotową ( może być też sokowirówka) lub po prostu kroimy na małe kawałki gotujemy i na koniec blendujemy.
Suche odpadki z wyciskarki ( bez skórek i pestek jest to czysty miąsz) zalewamy połową powstałego soku. Otrzymujemy tym samym papkę z której powstanie nasza konfitura. Dodajemy cukier i chilii i gotujemy na małym ogniu ok. pół godziny.
Teraz zasmażanie :
* naszą masę musimy smażyć " na raty" chyba, że macie dużą patelnię.
Nakładamy jedną porcję ( wypełnienie połowy patelni) i smażymy ok 7 - 10 minut regularnie mieszając aby się nie przypaliło. I przekładamy na bieżąco do słoików. Konfitura powinna mieć gładką i zwartą konsystencję. Jak jest za rzadka powinniśmy ją dłużej smażyć lub gotować :) Do jej zrobienia nie potrzebujemy żadnych dżemfixów :) Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy ok 20 minut.
Smacznego :)
Lubicie buraki ?
W jakiej postaci u Was królują ?
U mnie buraczki jako surówka do obiadu lub jako zupka 😊
OdpowiedzUsuńJak zwykle genialny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJa nie lubię, ale bardzo przydatne informacje podałaś! :)
OdpowiedzUsuńMega prosty przepis i świetna sprawa!
OdpowiedzUsuńBuraczki tylko w wersji na ciepło do ziemniaków i mięsa :))
OdpowiedzUsuńNie słyszałam wcześniej o takiej konfiturze na nalesniki buraki 🙈😁
OdpowiedzUsuńU mnie buraki, bardziej obiadowo 🙊 o takiej formie nie wiedziałam 🙊
OdpowiedzUsuńJa lubię przecierane buraczki do ziemniaków.
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam takiej konfitury ☺
OdpowiedzUsuńHmm ja lubię, ale przyznam się że nie jadłam ich w innej postaci niż w wiórkach do obiadu czy w całości w zupie, muszę wypróbować tej wersji zasmażanej :D
OdpowiedzUsuńciekawa jestem tego smaku... może spróbuję :)
OdpowiedzUsuńJa powinnam jeść bo mam ciągle anemię 🙉
OdpowiedzUsuńja kocham buraki pod każdą postacią ! <3
OdpowiedzUsuńu nas przede wszystkim są jednym ze składników soku, jakie robię nam w wyciskarce.
OdpowiedzUsuńFajnie wiedzieć o takich rzeczach, przyda się w mojej rodzince, bo ja nie lubię niestety buraczków. :(
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraki, bardzo jestem ciekawa smaku 🤔
OdpowiedzUsuńale to pysznie wyglada ! zapisuje sobie twoje przepisy ! mniamiii !
OdpowiedzUsuńJa kocham robić barszcz z buraków.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię buraczane przetwory :-)
OdpowiedzUsuńOk tak burak to kopalnia witamin.
OdpowiedzUsuń