Dzień Pizzy 5 września, robicie? Jaką lubicie?

5 września to znów dzień pizzy, wiecie?
No przyznać się małą czy dużą upieczecie?
O kilku propozycjach już pisałyśmy
O
TUTAJ wszystko zamieściłyśmy
  
 
A tymczasem co o niej wiecie?
Na pewno, ze ze smakiem ją jecie
Lubią ja duzi i mali
Ciagle każdy swój skład doskonali

To, że pochodzi z Włoch, oczywista sprawa
Z Neapolu podobno rzecz to ciekawa
Nazywaną ją początkowo chlebem, potem picea
A potem już nazwa pizza się wzięła
 
 
Początkowo składniki to tylko czosnek i oliwa, ser ,lokalne ryby.
nie w głowie były szynki, salami, krewetki czy grzyby
Potem doszedł pomidor i to był hit wspaniały
Trafiła na stół królewski i pizzerie się pootwierały

Standardowa pizza to Margherita, wiecie dlaczego tak ją nazwano?
Dla królowej Włoch Małgorzaty ją w trzech rodzajach przygotowano
Tak się zachwyciła wersją z mozzarellą, tak jej posmakowało
I na jej cześć już nazewnictwo zostało
 

Z Neapolu trafiła do Stanów Zjednoczonych
A potem do wszelkich krajów niezmierzonych
Są dwa rodzaje ciasta: neapolitańska i rzymska, grubość ciasta to podstawa
Pierwsza gruba z wysokimi brzegami, druga cieniutka -znana Wam dobrze sprawa

Składników moc możemy sobie dobierać
W dodatkach warzywnych można przebierać
Sery-różne,miękkie, twarde, żółte, białe
Ale wszystkie pizze są pyszne i wspaniałe
 

A jaka jest WASZA ulubiona?
Cienka, gruba, dobrze wypieczona?
 

Jakie są Wasze ulubione składniki?
Zdradzicie nam Wasze triki?
 
 

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga

Instagram

Popularne posty