Mięso ze słoika czyli zdrowo i bez "E"
Gdy szyneczkę dobrą zjeść chcemy
to gotowej w sklepie nie kupujemy.
Jeżeli sami ją zrobimy
to rodzinę ucieszymy.
One dodatku "E" nie mają
i swoim smakiem zachwycają.
Przedstawiamy Wam przepisy słoikowe
One na każdy wyjazd są gotowe.
1 patent - Łopatka
Dwa kilko mięsa przyprawami podsypane
i na 3 dni w lodówce schowane.
Do szynkowaru mięsiwo wrzucamy
i do 90 stopni gotowaniem doprowadzamy.
Tłuszczyk się wytopi ale go nie wylewamy
tylko po pokrojeniu w słoik zalewamy.
Takie słoiki z mięsiwem mocno zakręcamy
i do gara z wodą wkładamy.
Pasteryzujemy a potem ze smakiem jemy.
2 patent - Boczek
Boczek surowy kupujemy
i go z przyprawami rolujemy.
Musi co najmniej dobę przejść przyprawami
Aby zachwycał nas swoimi smakami.
Możecie upiec go w woreczku
i pokroić po kawałeczku.
W słoiki wkładamy
i wodą zalewamy.
A potem ze smakiem jemy
i znajomych częstujemy.
3 patent - Szynka
Szynkę surową mielimy
i na porcje dzielimy.
Wedle uznania przyprawiamy
i ciasno do słoików wkładamy.
Następnie w garze gotujemy
i na kanapki smarujemy.
4 patent - wieprzowo drobiowe smarowidło
Podobnie jak w przepisie szynkowym widzimy
mięsko wieprzowe i drobiowe mielimy.
Gdy żelatyny do mięsa dodamy
galaretkę w słoiku wytwarzamy.
Domowe wędlinki mają taki plus,
że przypraw mamy w niej w bród.
Nie zepsuje nam się za kilka dni
tylko w słoikach przetrzyma długo.
Polecamy robienie wędlin domowych
Mamy jeszcze wiele sposobów gotowych.
Obiady w słoikach tu znajdziecie - klik
a sposoby pasteryzacji tu odkryjecie - klik
Z racji iż mam manie chomikowania i słoików dużo napewno będę kombinować z waszymi przepisami ;) Monika Stankiewicz
OdpowiedzUsuńoj ta nasza matczyna mania chomikowania :)
UsuńNo u nas nikt takich przetworów nie jada ale pomysłu godne uwagi :-)
OdpowiedzUsuńwiadomo jak w domku na miejscu najlepiej ugotować na " świeżo " ale przy pracy wyjazdowej ciężko z gotowaniem.
UsuńJa wczoraj zapeklowałam mięsko do wędzenia, ale do słoiczka też by można było coś zrobić. Pamiętam jak w dzieciństwie zawsze mam robiła mięsko w słoikach, nie było nic lepszego :) A może podejmiecie wyzwanie zrobienia kiełbasy drobiowej, bo szukam dobrego przepisu:)
OdpowiedzUsuńmmm ... wędzone mięsko brzmi pysznie, co do drobiowej kiełbaski kto wie dałaś nam wyzwanie :)
Usuńbierzemy cukier wodę i drożdze
OdpowiedzUsuńmieszamy i mamy zacier zrobiony dobrze
potem gotujemy
i się bimbrem delektujemy................................................................................ tyle są warta Twoje inspiracje
faktycznie bo przepisy to nie są gratuluję tym którzy chcą skorzystać
Witamy Cię na naszym blogu, zainspirowałeś / łaś Nas i chętnie zdradzimy 4 patenty na domowe trunki :)
UsuńCzytam i już mnie nerw trzepie...Ile to coś ma lat by wyrażać swą opinię.pewnie mamusia jeszcze majteczki pierze i prasuje i założę się że głąb je to mięso ze słoika ale skoro nie widział jak zostało przygotowane to mamy widoczne skutki
OdpowiedzUsuńSpokojnie :) Każdy ma prawo się wypowiedzieć, a że szanowny Unknown wszedł do Nas to znaczy, że przyciągamy :)
UsuńPrzypomina mi się smak dzieciństwa, babcia tak gotowała. A może macie jakieś sprawdzone przepisy na domowe kiełbasy ? Kaśka
OdpowiedzUsuńMamy głowy pełne pomysłów - chętnie niebawem się podzielimy :)
UsuńWyglądają przepysznie. Mój mąż uwielbia wędzone wędliny i z chęcią bym się nauczyła sama robić takie rarytasy w domu :)
OdpowiedzUsuńAh domowe wędzonki - tylko wędzarni brak - ale pomyślimy nad tym :)
UsuńJak znajdziecie coś interesującego na rynku to dajcie znać , chętnie zamówię i dam wykazać się mężowi:)
OdpowiedzUsuńMamy kilka wędzarni na oko może niebawem podzielimy się naszymi spostrzeżeniami :)
UsuńJak znajdziecie coś interesującego na rynku to dajcie znać , chętnie zamówię i dam wykazać się mężowi:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z koleżanką domowe wędzone mięso jest przepyszne ,chętnie u Was poczytam o tym ! pamiętam, że my zawsze dawaliśmy sąsiadowi surowe mięso a on je wędził na działce
OdpowiedzUsuńOj dziewczyny smaka robicie na wędzenie mięska :) Ale poważnie rozejrzymy się w tym temacie i podzielimy się z naszymi czytelnikami :)
UsuńPo co te anonimowe hejty? Nawet na blogu mateczek znajdzie się jakaś despotka ktora zalewa świat swoim jadem. Kobieto-nie podoba się to nie czytaj i nie rób kwasu
OdpowiedzUsuńRobię w tygodniu. Smaka już mam ��. Pozdrawiam Marzena
OdpowiedzUsuń