FIT NIEDZIELA Toffifee
Zabawa tkwi w toffifi - a gdy dietetyczne to jeszcze zabawniej :)
Autorski przepis - co prawda możecie spód zrobić z toffi ale mi orzechowy też smakuje
Wartości odżywcze na 100 gram produktu:
oryginalne toffifi - 507 kcal - białko 5,7 g - węglowodany 56,5 g - tłuszcze - 28,6 g
domowe fit toffifi - 350 kcal - białko -16,2 g - węglowodany - 11,9 g - tłuszcze - 28 g
Składniki na ok 8/10 szt.
* dwie czubiaste łyżki masła orzechowego
* łyżeczka wody
* ok 40 g jogurtu naturalnego ( może go zostać)
* żelatyna - pół łyżeczki
* karob dwie łyżeczki
* olej kokosowy - pół łyżeczki
* 10 szt fistaszków
Robimy:
Masło orzechowe przekładamy do kubeczka i podgrzewamy w mikrofali, gdy jest gorące - lejące dodajemy do niego wodę i energicznie mieszamy powstanie taka grudowata konsystencja - gdy wystygnie będzie plastyczna masa i formujemy z niej dołeczki.
Żelatynę moczymy w 2 łyżkach wody i grzejemy doprowadzając do wrzenia ale nie przypalenia, gdy przestygnie dodajemy do jogurtu. Wlewamy białą masę do połowy foremek.
Wkładamy orzeszek
Wlewamy białą masę
Wkładamy do schłodzenia w lodówce
w tym czasie robimy polewę - mieszamy karob / kakao z olejem kokosowym gdy będzie mało płynne dodajemy kapkę wody / mleka
Dekorujemy nasze toffifi i odstawiamy do lodówki na godzinkę
Smacznego !
Fajny przepis z pewnością spróbuję zrobić:) Monika Stankiewicz
OdpowiedzUsuńI jak wyszły ?
UsuńTanio szybko i pewnie smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńi zdrowo !
UsuńWow wyglada rewelacyjnie no przy tych wszystkich cudach mi się obadu robić nie chce
OdpowiedzUsuńoj zdecydowania słodycze lepsze niż obiad
UsuńApetyczne :) schrupałabym do kawusi :)
OdpowiedzUsuńzrób kochana !
UsuńCiekawy przepis
OdpowiedzUsuńspróbujesz ?
Usuńmniam pychota fit aż ślinka cieknie. na pewno zrobię nie raz. Marzena
OdpowiedzUsuńcieszymy się !
Usuń