Ogórek, ogórek, ogórek ....
zielony ma garniturek 
I czapkę i sandały, 
zielony, zielony jest cały. 
 
Małe, zielone, słodziutkie w ogrodzie się chowają,
warto jak na zimę do obiadu zostają. 
Sałatka do mielonego i zupa ogórkowa
to jego smaczna przygoda. 
 
Ogórek pragnienie zgasi w upały
jest smaczny krojony i cały. 

Dzisiaj moje ulubione przepisy Wam przekażę 
i jak zrobić do słoików szybko pokażę. 




OGÓRKI KISZONE w słoikach na gumę 

Potrzebujemy:

- małe ogórki 
- 2 kawałki świeżego chrzanu
- 2 ząbki czosnku 
- kawałek łodygi kopru
- 2 liście laurowe
-  5 kulek ziela angielskiego
- pół łyżeczki gorczycy
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego

zalewa: na litr zimnej wody czubata łyżka soli 



Robimy: 

umyte ogórki władamy pionowo ciasno do słoika, 
dodajemy wszystkie wymienione składniki 
i zalewamy zalewą ( zimna woda z dobrze rozmieszaną solą) 
po sam czubek słoja, kładziemy gumkę, pokrywkę i zamykamy za pomocą drucika. 

Od razu po zrobieniu wynosimy do piwnicy 
tak aby w czasie gdy zaczną kisnąć nie były ani przestawiane ani przenoszone. 



MIZERIA Z WARZYWAMI

- 2 kg ogórków 
- 0,3 kg papryki 
- 0.3 kg cebuli 
- 0,3 kg marchwi
- 0,3 kg cukinii

( ilości mogą być mniejsze lub większe) 



siekamy warzywa i zostawiamy zasypane 2 łyżkami soli na 12 godzin 

robimy zalewę: 3 łyżki cukru + szklanka oleju + szklanka octu -> 
całość rozgrzewamy do rozpuszczenia cukru i wlewamy do warzyw. 
Dokładnie mieszamy i jak wystygnie wkładamy ciasno do słoików,
 a wolną przestrzeń zalewamy zalewą.

 Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy ok 30 minut w garnku. 



OGÓRKI W CHILII tzw. KROKODYLKI 

- 2 kg ogórków 
- 4  łyżki soli 

siekamy w plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na minimum 6 godzin ( można na noc) 


na drugi dzień robimy zalewę: 

- 1 główka czosnku 
-  1 1/2 szklanki octu 10 % 
- 70 dkg cukru
- 7 łyżek oleju 
- 1 łyżeczka chili

wszystko wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, tak aby składniki się połączyły 

Posolone ogórki odcedzamy z wody, zalewamy wystudzoną zalewą i odstawiamy na 12 h. Wkładamy do słoików na zimno i dokładnie dokręcamy. Nie wymagają pasteryzacji 




OGÓRKI W KECZUPIE

-2 kg ogórków 
- 300 dag cebuli 
-1,5 łyżki soli 

zalewa:
- 1 mały keczup pikantny 
- 1/3 słoiczka koncentratu pomidorowego 
- 1 łyżka pieprzu ziołowego 
- 3/4 szklanki cukru 
- 1/2 szklanki oleju 
- 1/3 szklanki octu 10 % 

Ogórki i cebulę kroimy w plasterki i zasypujemy solą.
 Odstawiamy na 4 godziny, a następnie zlewamy wodę. 
Wszystkie elementy zalewy wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia 
w celu połączenia składników. 
Zalewamy ogórki i dokładnie mieszamy. 
Wkładamy na zimno do słoików i pasteryzujemy ok 30 minut.  


A Wy lubicie ogórki  ? 
Macie jakieś sprawdzone przepisy, którymi chcecie się z nami podzielić ? 





Komentarze

  1. Ogórki lubimy ale głównie jako mizerię a na zimę robię sałatkę z ogórków podobna do waszej tylko zamiast cukini daje zielonego pomidora 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. oooo chyba kilka przepisów wykorzystam! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta z chilli to coś dla mnie 😍

    OdpowiedzUsuń
  4. Musze się zabrać za takie przetwory ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mnie zaciekawiłaś tymi ogórkami w ketchupie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. lubie takie przetwory, samo zdrowie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsze są tradycyjnie kiszone, w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też co roku robię ogórki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga

Instagram

Popularne posty