Warzywa znane, ale mało jadane
Są warzywa na tym świecie,
Których bardzo mało jecie
A to nie smaczne, a to drogie
Ale bez nich wasze jedzenie będzie ubogie
Dziś 4 zielone wam pokażemy
I w skrócie wam o nich opowiemy
Avocado
Kaloryczne owszem i do tego do tanich nie należy
Ale warto je jeść je często, kto mi uwierzy?
Moc zdrowych kwasów tłuszczowych co serce ci ochronią
Obniżą cholesterol, nowotwory przegonią
Korzystnie wpływa na oczy i układ nerwowy
MA moc witamin i minerałów, w tym kwas foliowy
Pamiętaj, że musi być miękkie, dojrzałe
Wtedy ze smakiem zjesz sobie dania wspaniałe
Ale warto je jeść je często, kto mi uwierzy?
Moc zdrowych kwasów tłuszczowych co serce ci ochronią
Obniżą cholesterol, nowotwory przegonią
Korzystnie wpływa na oczy i układ nerwowy
MA moc witamin i minerałów, w tym kwas foliowy
Pamiętaj, że musi być miękkie, dojrzałe
Wtedy ze smakiem zjesz sobie dania wspaniałe
Jarmuż
Warzywo tak zdrowe, że aż oczy szeroko otwieramy
My używamy go z musu jak mamy.
Zdobimy nim talerze, gdy obiadek podajemy
Naprawdę mało go jemy
A szkoda, bo to skarbnicą białka, błonnika, witamin - C i K najwięcej
ma silne działanie antynowotworowe zajadajmy więc czym prędzej!
Wzmocni nasze serce, naczynia krwionośne, ureguluje ciśnienie
To warzywo jest jak marzenie.
Zajadać można z makaronem, jako chipsy, z ryżem, kaszą czy sałatkę gotową
Uważać na niego muszą ludzie z tarczycą i z kamicą szczawianową
Seler naciowy
Obecnie kojarzy się ciągle z odchudzaniem
Jest niskokaloryczny i pyszny, moim zdaniem
Spożywany w sosach, przecierach, zupach czy na surowo w postaci sałatek
Jest to bardzo uniwersalny dodatek
Skutecznie usuwa toksyny z organizmu, oczyszczając go i poprawiając funkcjonowanie.
Ponadto działa pobudzająco na procesy trawienia oraz ogranicza zaparć powstawanie.
posiada korzystny wpływ na skórę, odmładzając ją, odżywia włosy
A więc warto posłuchać mądre głosy
A jak dodamy, że mam moc witamin i sole mineralne
To się okaże, że warzywo jest bardzo fajne
Jest niskokaloryczny i pyszny, moim zdaniem
Spożywany w sosach, przecierach, zupach czy na surowo w postaci sałatek
Jest to bardzo uniwersalny dodatek
Skutecznie usuwa toksyny z organizmu, oczyszczając go i poprawiając funkcjonowanie.
Ponadto działa pobudzająco na procesy trawienia oraz ogranicza zaparć powstawanie.
posiada korzystny wpływ na skórę, odmładzając ją, odżywia włosy
A więc warto posłuchać mądre głosy
A jak dodamy, że mam moc witamin i sole mineralne
To się okaże, że warzywo jest bardzo fajne
Szpinak
Oj ile dzieci go nie lubi, ile dorosłych go nie jada
Mało kto go ze smakiem zajada
Specyficzny smak, trzeba umieć go wydobyć, wyeksponować
I wtedy pyszne danie skomponować
A warto go jeść, bo ma wszelkiej dobroci w sobie
I te dobroci kumuluje w Tobie
Ma właściwości antynowotworowe i przed miażdżycą ciebie ochroni.
Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny co oczy broni
jest bogatym źródłem magnezu.
Jedz więc, gdy masz dużo stresu
Zapobiega także bólom i zawrotom głowy, obniża ciśnienie
Ma szczawiany, sprzyja kamicy nerkowej- takie ostrzeżenie
Jedz więc, gdy masz dużo stresu
Zapobiega także bólom i zawrotom głowy, obniża ciśnienie
Ma szczawiany, sprzyja kamicy nerkowej- takie ostrzeżenie
Szpinak uwielbiam w koktajlach 😊 seler do salatek a awokado rowniez pyszne z Jajecznica 😀
OdpowiedzUsuńWszystkie warzywa są mi znane i każde Lubie w innej postaci awokado do salatki, jarmuz jako chipsy, seler naciowy do koktajli używam a Szpinak mmmmm mój ulubiony do dań mięsnych i tarty :-)
OdpowiedzUsuńSzpinak kocham,jem go najczesciej jak tylko mogę, a awokado nieznosze :) Monika Stankiewicz
OdpowiedzUsuńWarzywa uwielbiam ale zeczywiście są takie ktorych nie potrafię przyrządzić
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak jest cudowny czy do salatek na zimno czy do dan na cieplo no.idealny :)
OdpowiedzUsuń