4 patenty na wekowanie przetworów i pasteryzowanie słoików

Lato już do nas już prawie zawitało
i owocami i warzywami nas przywitało.
nim się obejrzymy nastanie zima
a kto się nie narobi ten przetworów " ni ma"
Babcia mamę nauczyła a ona mnie
więc co lato wekować mi się chce.
Mam 4 sprawdzone patenty
aby słoik na lata był zamknięty !








Najważniejsza sprawa to słoiki dobrze umyte i wysuszone
a zakrętki nie uszkodzone lub nowe dopiero kupione.
wystarczy wlać ciepłej wody, zakręcić - aby stare sprawdzić czy trzymają
 wlewamy ciepłej wody, odwrócimy i nie ciekną to na przetwory się nadają

Pasteryzacja niszczy wszelkie drobnoustroje
drożdże, bakterie i zastoje. 
Na wielu stronach zaleca się słoików uprzednie grzanie
lecz ja tak nigdy nie robiłam moje Panie. 
a wekuje sama już dobre 4 lata 
i troszeczkę poznałam tego świata 

 1 patent 

Owoce starannie myjemy
i w garnku cukrem zasypujemy
gdy puszczą sok to drogie Panie
czas na ich ugotowanie.
Można w całości , można zblendować
one swój smak potrafią zachować.
Trzymamy na gazie, aż do zagotowania
i czas na gorąco do słoików przelewania.
Słoik mocno przez ścierkę zakręcamy
i do góry " dupką" odwracamy.
Tak na noc do ostygnięcia zostawiamy
a rano czy pokrywka wklęśnięta sprawdzamy.
Jeżeli pyka to zjedzcie na bieżąco
taki dżem lub sok wygląda zachęcająco.


( zdjęcie zrobione po ostygnięciu - normalnie nasza zawartość spada na dół, aż do zakrętki i "dupka" jest pusta)

2 patent

Mój ulubiony patent to gotowanie
idealny na długotrwałe zamykanie.
Potrzebujemy garnek wysoki
najlepiej aby był szeroki.
przetwory wlewamy w słoiki jednakowe
zakręcamy, wkładamy na ściereczkę i prawie gotowe.
Wodę wlewamy do 3/4 wysokości słoików i przykrywamy
Wodę do wrzenia na dużym ogniu doprowadzamy.
A potem ogień przykręcamy
i tak godzinę na gazie trzymamy.
Wszystko pod przykryciem trzymamy do wystygnięcia
następnie nadają się już do wyjęcia.
Zanosimy do piwnicy i chowamy
a zimą łakociami się zajadamy.





 3 patent 

Wekowanie w piekarniku to prosta sprawa
i zmieści dużo słoików na raz ta zabawa.
Najlepiej je na blachę ustawić
niż się później w sprzątanie bawić .
Nakładamy przetwory zostawiając 2-3 cm od góry
dzięki temu nie " wybuchnie nam w chmury"
Nastawiamy piekarnik z góry i dołu grzaniem
i zostawiamy na 130 stopni nastawianiem
przez 60 minut pasteryzujemy
a później ostygnięte wyjmujemy.






4 patent 

Pasteryzacja w zmywarce to niebywała wygoda
wiele słoików na raz pomieści ta metoda.
Nie musimy pilnować czy nie kipi nam wrzątek
oraz przy nalewaniu nie poparzymy rączek .
Wystarczy ustawić program najwyższej mocy
i nie musimy ich trzymać tam całej nocy.
Pamiętajcie że dla słoików temperatura odpowiednia
to gdy jest większa od 60 a mniejsza od 100 to nie brednia.
Oczywiście nie wrzucajcie do prania tabletki
bo efekt nie będzie lekki :)










Czy wy przetwory robicie same 
czy wolicie te w sklepie kupowane ?

A jakie macie sprawdzone metody ?

Komentarze

  1. Robie sama bo są pyszniejsze i wszyscy u nas zajadaja dżemy soki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze robię sama i nie pasteryzuje tylko właśnie zalewam gorące i zostawiam na noc najczęściej. Ale patent ze zmywarka mi się podoba tylko ciekawe czy na ogórki się nada...?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale czad...nie wiedziałam że w zmywarce też można 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, śledź naszego bloga, a jeszcze wiele mamy ciekawych patentów :)

      Usuń
    2. Ile czasu w zmywarce....moj program to ok 2 h

      Usuń
  4. Ale czad...nie wiedziałam że w zmywarce też można 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, śledź naszego bloga, a jeszcze wiele mamy ciekawych patentów :)

      Usuń
  5. Ja również o zmywarce nie słyszałam - toż to szok 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. nie wiedzialam ze w zmywarce i piekarniku tak mozna , co prawda nie robie przetworow ale milo sie dowiedziec czegos nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wpadłam na piekarnik i zmywarkę :-D a już tyle lat się męczę 😃

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale żeby w zmywarce albo piekarniku pasteryzowac sloiki? Dobre patenty ☺

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wpadłabym na taki swietny pomysł 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wpadłabym na taki swietny pomysł 😊

    OdpowiedzUsuń
  11. Super patenciki hehe nie pomyślałabym aby wstawić do piekarnika lub zmywarki :D My robimy sami w domku standardowo w garnku :D Kupowanych takich rzeczy nie bierzemy pod uwagę ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Patenty wytestowane ;) ... zastanawiałam się co będzie, jak do zmywarki jednak wrzucimy tabletkę ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że mogą się otworzyć, zresztą nie chciałabym mieć słoików z chemią :)

      Usuń
  13. Zabiłaś mnie tą zmywarką 🤣
    Nigdy bym na to nie wpadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. A ogórki korniszony też można w zmywarce ? Jak tak to jaki czas ustawić?

    OdpowiedzUsuń
  15. A ogórki konserwowe też można? Jak tak to jaki czas ustawić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bym chciała wiedzieć. Dzisiaj będę robiła przetwory z ogórków i myślałam o pasteryzacji w zmywarce.

      Usuń
  16. Wszedłem trochę przypadkowo na ten blog,ale na pewno teraz zostanie na trochę dłużej.Jestem tego pewny na 100 procent.

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy potrzebujesz pomocy, aby przywrócić kochanka, który cię opuścił? pomóc rozwiązać problem niepłodności i zajść w ciążę? Jeśli masz trudności z zajściem w ciążę? Impotencja, Gonorrheal, STI (zakażenie przenoszone drogą płciową) Udar mózgu i cukrzyca, Fibroid, Uzyskanie zwrotu pieniędzy od tego, kto jest ci winien i odmówienie zapłaty, promocja pracy, astma itp. Dr.Obodo może ci pomóc .. Skontaktuj się z nim Jak najszybciej i wszystkie twoje problemy znikną na zawsze.

    E-mail: templeofanswer@hotmail.co.uk

    WhatsApp: + (234) 8155 42548-1

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga

Instagram

Popularne posty