10 właściwości pokrzywy zwyczajnej + przepis na miód z pokrzywy

Na co dzień chwastem nazywana, 
z grządek i działek wykopywana. 
Wiele właściwości zdrowotnych posiada
niech każdy z Was ją chętnie zajada. 

Listki z dala od drogi zbieramy
tylko te młode przyrosty zbieramy. 
Gdy sok wycisnąć chcemy to i łodygę rwiemy, 
gdy pokrzywa kwiaty puściła już nie jest w smaku miła. 






 10 powodów dla których warto jeść pokrzywę

1. Działa jako środek na wzmocnienie, a odporność teraz "w cenie".  Przeziębienie odejdzie szybko, gdy sok z pokrzywy będzie blisko. 

2. Walkę z alergiami wspomaga, zawarte w niej flawonoidy czynnie działają, i objawy alergii m.in katar sienny zmniejszają. 


3. Działa na nerek i wątroby oczyszczanie - ma moczopędne działanie. Pij gdy  towarzyszą ci choroby: kamica nerkowa, woreczek żółciowy, zakażenie dróg moczowych, stany zapalne. 
Po terapii antybiotykowej mocno wskazane, złogi po lekach będą wydalane. 

4. Procesy trawienne reguluje, nieżyt żołądka hamuje. Wydzielanie soków żołądkowych pobudza, substancje odżywcze łatwiej przyswaja.


5. Kwas foliowy, żelazo, witaminę K i miedź zawiera, dodaje energii i walkę z anemią wspiera. Produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny wspomaga i żyć zdrowiej nam pomaga. 

6. Dużo krzemu i wapnia w niej znajdziemy, wzmocnimy kości i w ich zrastaniu pomożemy. 

7. Naturalne lekarstwo na włosy, skórę i paznokcie, teraz korzonki włosów są wzmocnione, nie wypadają i choroby głowy będą uniknione. 

8. Nadmiar wody z organizmu dobrze usunie, na odchudzanie też wpływać umie. Prace jelit wspomoże i opuchliznę z nóg i rąk zdjąć może. 


9. Antyoksydantem jest skutecznym, niweluje rozmnażanie wolnych rodników, które przyczyniają się do powstania chorób serca, układu krążenie, Alzheimera, Parkinsona, cukrzycy i nowotworów. 

10. Na schorzenia skórne nam pomoże, baktriobójczymi właściwościami wypryski usunąć może. Stany zapalne pokrzywą przemywamy i za kilka dni ich już nie mamy. 

  • PRZEPIS NA MIÓD Z POKRZYWY 



każdy składnik po 1 porcji - szklanka, miska, kilogram - co tylko chcecie

potrzebujemy: 

1. Świeżo zebrane młode górne części pokrzywy przemywamy i wrzucamy do wyciskarki wolnoobrotowej uzyskując 100 % sok, gdy nie mamy takie sprzętu pokrzywę blendujemy i wyciskamy sok przez pieluchę tetrową.

2. Przygotowujemy miód z mniszka lekarskiego - przepis tutaj : 


3. miód pszczeli wielokwiatowy



robimy: 

Wszystkie składniki wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, mieszamy w celu połączenia się składników, na gorąco wlewamy do słoików. 

Smacznego ! 



Komentarze

  1. KuedyK jadłam zupę z pokrzywy i wiosna zazwyczaj z raz zrobię , teraz pokrzywę zbieramy dla naszych kurek 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :) czy obydwa miody łączymy z sokiem ? Czy można użyć tylko miód wielokwiatowy?

    OdpowiedzUsuń
  3. miód z pokrzywy? ciekawie brzmi... muszę podsunąć Ewce, ona uwielbia takie rzeczy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze nie wiem czemu ale chyba wolę miód tradycyjny ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja pije pokrywę, jest jednym z moich ulubionych trunków a do tego cudowne i wpływa na moje włosy i paznokcie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czytając słowo "pokrzywa" zawsze przypominają mi się słowa mojej babci, która mówiła że społeczeństwo nie docenia wartości tej rośliny :) Ja do dzisiaj dzięki jej namowom, pijam pokrzywę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba wiem co będziemy robić na wiosnę. Pokrzywy na działce u nas dostatek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja kiedyś piłam herbatę z pokrzywy na zdrowe włoski.

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja teściowa zawsze robi coś ciekawego z pokrzywy. Ja na razie się przypatruje.

    OdpowiedzUsuń
  10. Od dziecka wiem że pokrzywa jest zdrowa ale nie piłam jej nigdy.. 🙊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga

Instagram

Popularne posty